Lisätalousarviossa todellisia tulevaisuusinvestointeja

Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä olimme tyytyväisiä siihen, että hallitus on todella reippaaseen tahtiin antanut näin merkittävän lisätalousarvion.

Uuden hallituksen ensimmäinen lisätalousarvio tekee todellisia tulevaisuusinvestointeja.

Ratahankkeet liikkeelle

Se investoi liikennehankkeisiin.

Erityisesti se sisältää tulevaisuuteen katsovia ratahankkeita.

Sellainen on esimerkiksi Helsinki – Tampere pääradan kehittäminen, joka on valtakunnallisestikin erittäin merkittävä hanke.

Päärata on Suomen junaliikenteen pullonkaula, sen kautta kulkee Helsinkiin suurin osa myös maakuntien kaukojunista. 

Se on myös meidän Uudellamaalla asuvien Helsinkiin suuntautuva työmatkaliikenteen kannalta erittäin hankala pullonkaula. 

Jos katsotte joskus henkilöliikenteen matkojen määrää rataosittain, on koko maan vilkkain ja ruuhkaisin rataosuus Keravan ja Helsingin välillä.

Siksi on todella tärkeää parantaa lähijunaliikenteen toimintaedellytyksiä pääradalla.

Satsauksia ammatilliseen koulutukseen

Lisäksi hallitus satsaa ammatilliseen koulutukseen, jotta saamme uusia osaajia, joita elinkeinoelämä kaipaa ja joka tulee auttamaan nuoria työllistymään.

Ammatilliseen koulutukseen kohdistettiin vuosien 2013-2018 aikana rahoituksen leikkauksia yhteensä noin 400 milj. euroa. 

Tehtyjen leikkausten seurauksena opettajien ja muun opetushenkilöstön määrää on jouduttu supistamaan, vaikka opiskelijamäärä ei ole pienentynyt vastaavasti.

Nykyisellä opetus- ja ohjaushenkilöstön määrällä ei kyetä enää turvaamaan kaikille perusopetuksen päättäneille ja muille vailla tutkintoa oleville nuorille riittävässä määrin heidän tarvitsemaansa opetusta ja ohjausta. 

Siksi on erittäin tärkeää, että nyt hallituksen esittämällä 20 milj. euron lisäpanostuksella voitaisiin palkata jo tämän kuluvan vuoden aikana laskennallisesti maksimissaan noin 300-400 uutta opettajaa tai muuta opetushenkilöstöä.

Eriarvoisuutta vähennettävä

Tänään käydyssä aiemmassa keskustelussa asetettiin valitettavasti salin oikealta laidalta vastakkain köyhät eläkeläiset ja syrjäytyneet nuoret. 

Kylläpä oli karua, suorastaan julmaa puhetta!

Kokoomus ja myös Perussuomalaiset seisoivat neljä vuotta sitten tiukasti sen linjauksen takana, jossa kansaneläkkeiden indeksit jäädytettiin, terveydenhuollon asiakasmaksujakaan korotettiin, samoin lääkekorvausten omavastuita.

Onneksi nykyinen hallitus ymmärtää salin oikeaa laitaa paremmin, että sekä nuoriin että myös pienituloisiin eläkeläisiin tulee panostaa.

Valtiovarainvaliokunnassa saimme kyllä tarkennettua tietoa KELA:lle osoitettaviin lisämäärärahoihin.

Pienten eläkkeiden uudistusten toimeenpanoaikataulu on tiukka, joten niiden toimeenpanoa 1.1.2020 alkaen pitää valmistella jo kuluvana vuonna. 

Toimeenpanon kustannusten arvioidaan olevan 5,5 milj. euroa, joka pitää sisällään asiakaspalvelua testausta, koodausta, viestintää ja postitusta.

Ei kai oppositio toivo, että KELA ruuhkautuu entistä pahemmin? 

Järkevä hallitus varautuu ja valmistautuu huolellisesti uudistuksiin, joita se aikoo toteuttaa.

Tämä hallitus tarttuu toimeen.

KELA:n toimintamenojen kasvu johtuu perustoimeentulotuen siirrosta ja aktiivimallista.

Toimintamenojen perustoimeentulotuen hakemusmäärät ovat kasvaneet ja ruuhkautuneet. Tarvitaan lisää käsittelijöitä ja KELA:n toimintojen alibudjetointi on siksi korjattava.

Tämä hallitus haluaa pitää huolta kaikkein köyhimmistä kansalaisista ja se on erittäin tärkeä asia. Siksi tämän lisätalousarvion takana on helppo seistä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *