Lohikoski: Eriarvostavan politiikan aika on ohi. Vaalituloksen pitää näkyä hallituksen linjassa.

Hyvää vappua niin työtä tekeville, työttömille, työkyvyttömille kuin työuransa jo päättäneille. 

Hyvää vappua kirsikankukista nauttiville, kohta koulunsa päättäville ja kaikille kesää kovasti odottaville!

Vaalit on käyty ja valta on vaihtunut. Eduskunta on vaalien jälkeen punavihreämpi, nuorempi, ja eduskunnassa on myös enemmän naisia, kuin koskaan ennen Suomen historiassa.

Tänä vappuna puhun ensimmäistä kertaa kansanedustajan roolissa. Olen pitänyt tähän saakka vappupuheita kaupunginvaltuutetun roolissa, kaupunginhallituksen jäsenen roolissa ja Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajan roolissa. 

Muistan myös lapsena viettäneeni vappua täällä Aurinkomäellä. Silloin tänne saavuttiin marssien. Sitä en muista pidettiinkö vappumarssilla puheita ennen marssin alkua. Sitäkään en muista, ketkä täällä puhuivat marssin jälkeen.

Sen muistan, että vappuna paistoi ainakin melkein aina aurinko ja ilmapallot olivat punaisia.

***

Keravalla ovat puhaltaneet viime vuosina muutoksen tuulet. Aiempi kokoomusvalta pieneni kaupungissamme jo kuntavaaleissa.

Tänä keväänä muutosten tuulet puhalsivat eduskunnasta ulos kokoomusta edustaneen keravalaisen kansanedustajan ja tilalle eduskuntaan tuli, ensi kertaa vuosikymmeniin, keravalainen vasemmistolaisen työväenliikkeen edustaja.

Olen kansanedustajana tietenkin kaikkien uusmaalaisten äänestäjieni ja puolueeni edustaja. Sydämeni on aina vasemmalla. 

Yhtä lailla, lupaan kantaa korkealla myös Keravan lippua, kuten roolini kotikaupunkimme ainoana kansanedustajana edellyttää.

***

Vaalien tuloksen tulee näkyä politiikassa.

Kuntavaalien jälkeen, 2 vuotta sitten, pääsimme tekemään Keravalla uudenlaista politiikkaa, jossa kärjessä ovat kuntalaisten hyvinvointi ja ennaltaehkäisevä ote. Meillä on jatkettu koulujen luokkakokojen pienentämistä, palkattu lisää henkilökuntaa terveyskeskukseen ja nostettu mm. varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkoja.

Minunkin valtuustoaloitteitani on viety eteenpäin ja meillä on nyt lasten kesäajan maksuton puistoruokailu ja asunnottomien ensisuoja. Näille olemme neuvotelleet tuen yli puoluerajojen, ja kaiken edellytyksenä ovat olleet hyvät yhteistyösuhteet.

***

Entä miten eduskuntavaalitulos muutti politiikkaa?

Eduskuntavaalien tulos oli 15 kansanedustajapaikan vaalivoitto punavihreille voimille. Vasemmistoliitto lisäsi kansanedustajien paikkoja 4:llä, vihreät 5:llä ja SDP 6:lla.

Punavihreät puolueet olivat vaalien suurimmat voittajat yhdessä ja erikseen.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteinen Sipilän hallitus muodostettiin neljä vuotta sitten keventämään suurituloisimpien verotusta, leikkaamaan pienituloisilta ja palkansaajilta.

Sipilän hallituksen tavoitteena oli myös myydä mahdollisimman paljon valtion omaisuutta ja sote-uudistuksen kautta yksityistää hyvinvointipalveluitamme.

Kansalaiset kyllästyivät Sipilän hallitukseen, ja sen toteuttamaan oikeistolaiseen kyykytyspolitiikkaan.

Siksi suomalaiset äänestivät eduskuntavaaleissa suunnanmuutoksen puolesta ja vaalivoiton demareille, vihreille ja vasemmistoliitolle.

***

Vaalitulos velvoittaa vaalien jälkeen muodostettavaa hallitusta kääntämään politiikan nyt toisenlaiselle, oikeudenmukaiselle ja tasa-arvoa edistävälle linjalle.

Suomi on jo pitkään ollut jakautunut niihin, joilla menee hyvin, ja toisiin, jotka putoavat kyydistä. Nyt on rakennettava sellainen hallitus ja hallitusohjelma, joka kääntää kehityksen ja rakentaa inhimillistä Suomea kaikille.

SDP:n Antti Rinne, olet vaalien suurimman puolueen puheenjohtajana ja hallitustunnustelijana avainroolissa, minkä puolueiden ja millaisten linjausten suuntiin aiot katsoa hallitusta muodostaessasi.

Itse suoraan sanoen toivon, että Antti Rinteen johtama hallitus muodostettaisiin SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Sipilän eron jälkeen uudistuvan Keskustan varaan. 

Kokoomus joutaisi pitkästä aikaa oppositioon eriarvoistavan talouspolitiikkansa vuoksi. 

Asia ei kuitenkaan ole minun käsissäni. Jäämme odottamaan, mitä hallitustunnustelija Antti Rinne päättää esittää hallituspohjaksi.

***

Vaalituloksen tulee joka tapauksessa näkyä uuden muodostettavan hallituksen linjauksissa. 

Vasemmistoliitto vastasi hallitustunnustelijan kysymyksiin, että uuden hallituksen on korjattava edellisen oikeistohallituksen epäinhimillisen ja eriarvoisuutta kasvattaneen politiikan jälkiä.

Viime hallituskaudella tehdyt perusturvaa heikentäneet indeksileikkaukset ja -jäädytykset mm. lapsilisiin, kansaneläkkeisiin, työttömyysturvaan, opintotukiin, sairauspäivärahoihin ja asumistukeen on peruttava. 

Meillä on varaa pitää kaikista huolta. Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista. Meillä on varaa korottaa pienimpiä eläkkeitä, työttömyyspäivärahoja, sairauspäivärahoja, vammaistukea ja opintorahaa.

Lisäksi työttömiä kyykyttävä aktiivimalli on purettava. 

Nimestään huolimatta aktiivimalli ei aktivoi, vaan lannistaa. Niin kauan kuin työtä hakevaa työtöntä rangaistaan siitä, että hän ei onnistu hakemuksistaan huolimatta saamaan työpaikkaa, ollaan hakoteillä.

Todellista työllisyyspolitiikkaa olisi satsata työttömien työkykyarviointiin, ammatilliseen aikuiskoulutukseen ja aitoon työllistämiseen. Siis sellaiseen työllisyyspolitiikkaan, jota tehdään tähtäimessä oikeat ammattitutkinnot ja työehtosopimusten mukaista palkkaa maksavat työpaikat.

Sipilän hallituksen tekemät koulutusleikkaukset on peruttava.

Vasemmistoliitto haluaisi tehdä toisesta asteesta maksuttoman, pidentäisi oppivelvollisuusikää 18 vuoteen ja ottaisi käyttöön koulutustakuun.

Lapsiköyhyyttä on poistettava mm. korottamalla yksinhuoltajaperheiden lapsilisiä. Myös perusturvaan tarvitaan tasokorotus, jotta voidaan vähentää köyhyyttä ja riippuvuutta toimeentulotuesta.

Terveydenhuollon tasa-arvon parantamiseksi vasemmistoliitto esittää hoitotakuuta: perusterveydenhuollon lääkäriin tulisi päästä viikossa ja maksutta. 

Tämän toteuttamiseksi terveyskeskusten resursseja on ryhdyttävä viipymättä parantamaan.

***

Vasemmistoliiton mielestä uuden hallituksen on otettava ilmastonmuutoksen hillintä läpileikkaavaksi tavoitteeksi kaikessa päätöksenteossa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne olikin nostanut ilmastokysymykset yhdeksi kärjeksi esittäessään kysymyksiä eduskuntapuolueille. Tämä on oikein.

Meidän on kannettava vastuu myös lapsillemme ja heidän lapsilleen planeettamme säilymisestä elinkelpoisena.

Koululaisten ilmastolakkoilu kuluneena talvena osoittaa, että lapsille ja nuorille ilmastokysymys on ensiarvoisen tärkeä. Niin sen tulee olla myös meille aikuisille.

Eurooppa tarvitsee ”Green New Dealin”, ilmastohyvinvoinnin ohjelman, joka luo uutta työtä vähentämällä päästöjä. Sen puolesta kannattaa myös äänestää tulevissa eurovaaleissa. Mitä se siis tarkoittaa?

Se tarkoittaa, että tarvitaan oikeudenmukaista yhteiskuntapolitiikkaa, joka luo kymmeniätuhansia uusia ilmastotyöpaikkoja myös Suomeen energiateollisuuteen, rakennusalalle, liikenteeseen, tutkimukseen ja teknologiaan sekä kohtuuhintaista asumista, parempaa joukkoliikennettä sekä viihtyisämpiä ja puhtaampia kaupunkeja.

***

Eduskuntavaaleissa lupasin olla pienten puolella. Haluan siis pitää ääntä niiden puolesta, jotka ovat yhteiskunnassamme kaikkein hauraimmassa asemassa, olivatpa he lapsia, vanhuksia tai asunnottomia.

Myös lapsia ja nuoria on kuunneltava päätöksenteossa. Heidänkin mielipiteensä ovat arvokkaita.

Erään vaalityössä mukana olleen tuttavani lapsi meni eilen, vappuaattoaamuna päiväkotiin, ja näki viereisen koulun pihalla vapun kunniaksi tuodun pomppulinnan. 

Hänen mielestään oli epäreilua, ettei päiväkotilaisille oltu tuotu pomppulinnaa. Lapsi esitti vaatimuksen, että Vasemmistoliiton pitäisi tehdä asialle jotain ja heti. 

Pomppulinnoja kaikille, ei harvoille!

Päätin tuoda tämän lapsen toiveen julki vappupuheessani, vaikka tiedän, että aikuisten mielestä se kuulostaa vitsiltä.

Toive pomppulinnasta voidaan kuitenkin nähdä vertauskuvana sille, että lasten tavoin meidän aikuisten – varsinkin päättäjien – tulisi tavoitella ja rakentaa sellaista yhteiskuntaa, joka on hyvä kaikille, ei vain harvoille.

Sellaista yhteiskuntaa, jossa ei ole kenenkään, ei lasten, eikä aikuisten mielestä epäreilua.

Yhteiskuntaa, jossa kaikilla on hyvä olla kukkaron paksuuteen katsomatta ja joka pomppulinnan tavoin pehmentää niiden alastuloa, jotka syystä tai toisesta putoavat.

Pomppulinna käy mielestäni vertauskuvaksi hyvälle yhteiskunnalle, jossa jokainen voi luottavaisesti kokeilla hyppyä kohti unelmiaan. Jossa alastulo ei tee kipeää, vaan pompauttaa uudelleen myös silloin, kun hyppy epäonnistui.

***

Kevät on uudistumisen, innostumisen ja toiveikkuuden aikaa. Keväällä sopii haaveilla pomppulinnoista. 

Kevääseen sopii myös toiveikkuus vaalivoiton jälkeisestä paremmasta hallituksesta, joka alkaisi rakentaa Suomea, joka on hyvä kaikille, ei harvoille.

Hyvää vappua!

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *