Lohikoski esittää lisämäärärahaa Strömforsin pajamuseolle

Vasemmistoliiton uusmaalainen kansanedustaja Pia Lohikoski jätti talousarvioaloitteen, jossa hän esittää määrärahan lisäämistä Strömforsin ruukin pajamuseon toiminnan turvaamiseksi ja näyttelytoiminnan kehittämiseksi.

– Strömforsin ruukin pajamuseo on Loviisan kaupungin museon viehättävä kesäkohde, jossa on tänä vuonna vieraillut paljon kotimaisia matkailijoita. Vanhojen kohteiden esittely ja ylläpito ovat tärkeää paikallishistorian vaalimista, Lohikoski sanoo.

Ruukilla voi seurata kesäisin sepän taontanäytöksiä ja tutustua pajaan sekä alueen historiaan. Lähialuematkailun kasvaneen suosion myötä Strömforsin alueen kävijämäärä oli kasvussa myös kesäkaudella 2020 ulkomaisten turistien puuttumisesta huolimatta. Sisäänpääsy alueelle ja museoon ovat ilmaisia. 

Ruukin historiallista miljöötä täydentää alueella oleva pajamuseo, joka esittelee alueen historiaa, toimintaa ja esineistöä. Taloudellisten ongelmien vuoksi museon aukiolo on kuitenkin vaarassa ensi vuonna. Lisämäärärahalla voitaisiin turvata kesäoppaiden palkkaus ja siten museon aukiolo myös kesäkaudella 2021.

Vaikka 1990-luvulla tehty näyttely kaipasi kipeästi uudistusta, muita määrärahoja museotoiminnan kehittämiseksi ei ole ja kriittisin asia pajamuseon säilyttämiseksi on sen aukiolon turvaaminen. Loviisan museo ja ruukin seppä ryhtyisivät kuitenkin mielellään näyttelyn uudistustyöhön, mikäli siihen löytyisi rahoitusta. 

– Strömforsin ruukin vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi esitän talousarvioaloitteessani, että eduskunta myöntäisi 25 000 euroa Loviisan Ruotsinpyhtäällä sijaitsevan Strömforsin ruukin pajamuseon toiminnan turvaamiseen ja näyttelytoiminnan kehittämiseen. Olisi harmi, jos näin upea lähimatkakohde joutuisi sulkemaan ovensa puuttuvien resurssien vuoksi, Lohikoski sanoo.

Talousarvioaloitteet ovat kansanedustajan joko yksin tai yhdessä muiden kanssa tekemiä muutosesityksiä hallituksen antamaan talousarvioesitykseen.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *