Olen tänään jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen luovien alojen ammattilaisten ja vastavalmistuneiden työllisyyden parantamisesta.
Luovien alojen osaajat valmistuvat nyt ajassa, jolloin työmahdollisuudet ja työharjoittelupaikat ovat olleet kiven alla. Osaamista ja työuralle elintärkeitä kontakteja on ollut vaikea kerryttää. Lahjakkaat ihmiset saattavat jäädä pitkäksi aikaa työelämän ulkopuolelle, kun työmahdollisuudet ja verkostot ovat korona-ajan myötä vähäiset.
Kulttuuriala on yksi koronasta eniten kärsineitä aloja. Vuonna 2021 vasemmiston voimin neuvotellut parannukset taide- ja kulttuurialan tukipakettiin olivat helpotus alan kurimukseen ja työmahdollisuudet ovat hiljalleen lisääntyneet. Tukitoimien kattavuus ei kuitenkaan ollut aukotonta, ja alalle valmistuneilla saattaa olla merkittäviä haasteita sekä osaamisvajeita työllistymisen esteinä.
Luovien alojen työllisistä 28 % oli yrittäjiä vuonna 2020 kun muissa ammateissa osuus on noin 13 %. Alalla on tyypillistä työllistyä freelancerina, laskuttaa työstä kevytyrittäjänä tai muutoin työllistää itsenä. Taidot työn hinnoittelusta tai sopimusten neuvotteluista on hankittava pääosin verkostojen ja kantapään kautta. Oman alan verkostot, työharjoittelut ja muu työssäoppiminen ovat tässä mielessä äärimmäisen tärkeitä varsinkin uran alkuaskeleilla.
Työelämän vaatimukset ovat koventuneet ja luovien alojen ammattilaisilta vaaditaan moniosaamista oman erityisosaamisen lisäksi. TE-toimistojen ja oppilaitosten välisestä yhteistyöstä on hyviä kokemuksia vastavalmistuneiden työllistymisen edistämisessä. Myös opintojen aikaisia työelämävalmiuskoulutuksia on useissa oppilaitoksissa lisätty.
Osaamisvajeiden paikkaamisessa TE-toimistoilla onkin oma roolinsa, mutta niiden siirtyminen kuntien hoidettavaksi asettaa omat haasteensa työllistämistä tukeville toimille. Tarvitsemme jatkossa osaamista myös kuntatasolle, jotta luovan alan erityispiirteet otetaan huomioon työllistämistoimien suunnittelussa. Kansallinen hanke voisi olla yksi toimiva vaihtoehto edistää tukitoimia.
Hallituksen työllisyystavoite on jo lähes saavutettu, mutta meidän tulee tähdätä pysyviin muutoksiin. Me vasemmistossa ajattelemme, että niitä saadaan, kunhan työllisyystoimet ovat kannustavia ja tukevia, ei kurittavia ja syyttäviä. Luovilla aloilla on paljon osaajia, joiden työmarkkinoille pääsyn esteitä meidän tulee nyt viimeistään purkaa.