Miksi kasvatus- ja opetustoimen leikkauksia hyssytellään?

Keravan kaupunginvaltuuston budjettikokous 13.12.2010 jätti mieleen monia kysymyksiä. Miksi suurin osa valtuutetuista oli valmis tekemään päätöksiä ikäänkuin pussi päässä tietämättä mistä päättivät? Oliko joillain kristallipallo, kun olivat valmiita tekemään päätöksiä leikkauksista, joista ei ole tietoa mihin ne kohdentuvat? Miksi leikkauspolitiikkaa hyssytellään, että se ei kuulosta kivalta? Miksi ei saisi suoraan sanoa leikkaukset, jos jo kertaalleen vahvistetusta raamista osa valtuutetuista itse oli valmiina leikkaamaan? Kuinka kokoomuksen edustajilla on pokkaa puhua talouden kestävyysvajeesta, kun ovat itse junailleet mielettömät miljardien verohelpotukset rikkaille? Samaan aikaan Suomessa lapsiperheiden köyhyys on kasvussa ja entistä useammat lapset ja nuoret ovat syrjäytymisvaarassa.

Keravan kasvatus- ja opetustoimi ”säästi” kuluneena vuonna 1,1 miljoonaa euroa, joka johtui viime vuonna budjettiin tehdyistä tarpeettoman tiukoista tuntikehysleikkauksista. Viime vuonna tehdyt leikkaukset eivät olleet lautakunnassa kellekään mieluisia. Osa äänesti niitä vastaan (kuten minä) ja osa äänesti niiden puolesta vastentahtoisesti, oman ryhmänsä enemmän tai vähemmän pakottamana.

Kerava käyttää vähiten rahaa opetukseen

Kerava on joidenkin tilastojen mukaan Uudellamaalla jopa ykköstilalla siinä, kuinka vähän rahaa per oppilas käytetään perusopetukseen. Mielestäni on häpeäksi päättäjille, että Kerava on jatkuvasti myös kärkikunta suurten luokkakokojen tilastoissa. Tuntikehysleikkauset ovat tarkoittaneet suurempia luokkakokoja. Keravalla on 27 oppilaan ekaluokkia, ja kolmannen luokan jälkeen oppilaita on liian monilla luokilla yli 30.

Kasvatus- ja opetuslautakunta teki aiemmin syksyllä valtuuston vahvistamaan raamiin budjetin ensi vuodelle ja siinä oli tarkoitus talouden kohennuttua korjata viime vuonna tehdyt ikävät leikkaukset. Valtuuston kokouksessa kysyin, kuinka käy nyt, kun kaupunginhallitus esitti jo kertaalleen myönnettyyn raamiin 615 000 euron leikkausta. Kukaan ei tiedä mistä se on pois. Tähän en saanut vastausta ja siksi olen todella huolissani sekä kaupunkimme lasten tulevaisuudennäkymistä että päättäjiemme välinpitämättömyydestä.

Lautakuntaa ei kutsuttu koolle

Mielestäni lapsista ja nuorista säästäminen on kaikkein typerintä ja lyhytnäköisintä politiikkaa. Siksi Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei voinut olla budjettipäätöksen sovussa mukana. Kasvatus- ja opetuslautakuntaa ei oltu kutsuttu koolle pohtimaan mistä 615 000 euroa on pois ja miten se aiemmin saamastamme raamista voitaisiin säästää.

En olisi uskonut, että muut poliittiset ryhmät olisivat hyväksyneet jo annettuun raamiin muutoksia, kun ei ole tietoa mistä 615 000 leikkaus säästetään. Valitettavasti olin väärässä. Muut valtuustoryhmä omistavat kristallipallon. Vasemmisto ei.

Vasemmisto seisoi valtuuston kokouksessa edelleen lautakunnan hyväksymän raamin takana. Mielestämme kasvatus- ja opetustoimen budjetti on myönnettävä sen suuruisena kuin lautakunta on sen esittänyt. Meillä on varaa pitää huolta kaikkein pienimmistä. Sen sijaan meillä ei ole varaa antaa yhdenkään nuoren syrjäytyä. Siksi myös nuorisotoimen henkilöstöleikkaus on peruttava.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta esitin budjettiin lisäyksiä:

”Esitimme vuoden 2011 budjettiin palautettavaksi käyttötalouteen kasvatus- ja opetustoimeen kaupunginhallituksen poistaman 615 000 euroa, joka on leikkaus kasvatus- ja opetuslautakunnalle annettuun raamiin. Lisäksi esitimme sosiaali- ja terveystoimeen 240 000 e, joka tarkoittaa palveluasumiseen 6 lisäpaikkaa. Esitimme myös nuorisotoimeen 30 000 euroa erityisnuorisotyöntekijän palkkaukseen, joka vähennys oli jo tehty nuorisolautakunnassa henkilöstöohjelman pakottamana. Kustannukset esitimme katettavaksi verotuloarviota korottamalla. Myös kuluvuna vuonna verotuloja tuli n. 10 miljoonaa.”

Valitettavasti valtuuston enemmistö ei tullut esityksemme kannalle. Näin ollen keravalaiset lapset ja nuoret hävisivät, kasvatus- ja opetustoimen jo aiemmin valtuuston vahvistamaan budjettiin tehtiin leikkaus ylivoimaisen enemmistön äänin 5-46, kokoomuksen, demareiden, vihreiden, kepun ja kristillisten äänestäessä leikkauksen puolesta. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän esityksen takana äänestyksessä olivat: Pia Lohikoski (vas), Maila Hölttä (vas), Oili Liukkonen (vas), Kari Kuulas (vas) ja Jouni Tirkkonen (ps).

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *