Miksi maailman paras maa ei poista lasten köyhyyttä?

Tiedote: Vasemmistoliiton perhepoliittinen työryhmä arvostelee hallituksen budjettiesitystä siitä, että se unohtaa lapsiperheiden köyhyyden poistamisen.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja Vasemmiston perhepoliittista työryhmää vetävä Pia Lohikoski puhui lauantaina 28.8. Keravalla pidetyssä koko perheen kansanjuhlassa lapsiperheiden köyhyyden poistamisesta.

Lapsiperheiden köyhyys on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkijoiden mukaan vähintään kolminkertaistunut viime lamasta, ja heikoimmassa asemassa ovat yksinhuoltajien sekä monilapsisten perheiden lapset. Lapsiväestössä köyhyys on 14 % yleisempää kuin muun väestön keskuudessa.

Vasemmiston perhepoliittinen työryhmä kiittää hallitusta joidenkin perhe-etuuksien sitomisesta kuluttajahintaindeksiin 1.3.2011 lukien. Hallitus esittää indeksiin sidottavaksi vähimmäismääräiset kuntoutusrahat sekä sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan sekä erityishoitorahat, lapsilisät, kotihoidontuen ja yksityisen hoidon tuen.

– Indeksikorotukset yksinään eivät kuitenkaan riitä, sillä pieniin tukiin pitäisi saada ennen indeksiin sitomista reilut tasokorotukset. Vasemmisto esittää tavoiteohjelmassaan perusturvan nostoa kauttaaltaan 750 euron tasolle, joka olisi reippaampi askel köyhyyden poistossa perhepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski huomauttaa.

– Tuntuu irvokkaalta, että ministerit Katainen ja Stubb hehkuttavat samaan aikaan Suomea maailman parhaaksi maaksi, kun meillä elää kaikkiaan 900 000 ihmistä EU:n köyhyysrajan alapuolella, Pia Lohikoski kommentoi.

– Lapsiperheiden tilannetta pahentaa kasvava pitkäaikaistyöttömyys ja kohoavat asumiskustannukset, nämä yhdistettynä Uudenmaan, etenkin pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien muutoinkin korkeisiin elinkustannuksiin ajavat yhä useampia lapsiperheitä toimeentulotuen varaan, Keravalla kaupunginvaltuutettuna toimiva Pia Lohikoski arvioi.

– Akuuteinta lasten köyhyyttä poistettaisiin yksinkertaisesti sillä, että lapsilisä muutettaisiin ns. etuoikeutetuksi tuloksi. Se tarkoittaa, että lapsilisän saaminen ei enää leikkaisi toimeentulotukea. Nykykäytäntö tarkoittaa, että juuri kaikkein köyhimmät perheet jäävät käytännössä ilman lapsilisää, Pia Lohikoski huomauttaa.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *