Miten Vasemmisto elvyttää? Vieraana Jouko Kajanoja

Lohikoski – Puhetta politiikasta -ohjelman tämän viikon teemana on elvytyspolitiikka. Vieraana valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti Jouko Kajanoja.

Vasemmistoliiton talous- ja työllisyyspolittisen työryhmän puheenjohtaja Jouko KajanojaKajanoja toimii tällä hetkellä Vasemmistoliiton talous- ja työllisyyspoliittisen työryhmän puheenjohtajana, mutta kokemusta hänelle on kertynyt myös muun muassa työministerinä ja KELA:n yhteiskuntatutkimuksen päällikkönä.

Miten Vasemmiston elvytys kohentaisi työllisyyttä ja mitä seurauksia siitä  olisi?

Mitä Vasemmisto tarkoittaa, kun se puhuu elvytyspolitiikan puolesta? Miten elvytys kohentaisi työllisyystilannetta ja mitä muita talouspoliittisia seurauksia sillä olisi? Mihin investoinnit kohdistettaisiin ja miten suurina?
Työttömyys tulee kalliiksi sekä inhimillisesti ajatellen yksilöille ja perheille, mutta se tulee myös taloudellisesti kalliiksi yhteiskunnalle. Kuinka Vasemmiston ehdottamat pitkäaikaistyöttömien palkkatukityöt voitaisiin pidemmällä aikavälillä korvata vielä tehokkaammilla välineillä, työtakuulla ja perustulolla?

Vasemmiston veromalli tuo lisää rahaa palveluihin ja pienentää eriarvoisuutta

Vasemmiston veromalli haluaa toisaalta sekä tuoda lisää rahaa hyvinvointipalveluista huolehtimiseen, että pienentää verotuksen avulla eriarvoisuutta. Vuodesta 2000 lähtien tehdyt useat veronkevennykset ovat jättäneet valtion kassaan 7 miljardin euron loven.
Verotuksen muutokset ovat toimineet suurituloisten hyväksi, joten tulevaisuudessa Vasemmiston mielestä olisi oikein, että suurista pääomatuloista alettaisiin verottaa vähintään saman verran kuin palkkatuloista. Lisäksi tarvitaan huojennusta kaikkein pienitulosimpien verotukseen, sillä tällä hetkellä perusturvaa verotetaan usein suuremmin prosentein kuin todellisuudessa suurempi tuloja. Alle 10.000 euron tuloista ei tulisi maksaa veroja ollenkaan Vasemmistoliiton uuden veromallin mukaan.

Vasemmisto: suljetaan veroparatiisit ja tukitaan kansainvälinen verovuoto

Varakkaiden yksityishenkilöiden ja suurten yhtiöiden harjoittama kansainvälinen veronkierto on ongelma hyvinvointivaltioiden rahoitukselle.
Vasemmisto ajaa veroparatiisien sulkemista ja kansainvälisten verovuotojen tukkimista. Kaikkien omistusten on oltava julkisia ja automaattisten verotietojen vaihdon sujuvaa. On otettava käyttöön maakohtainen kirjanpito ja rahoitusmarkkinavero.
Harmaan talouden ja veronkierron torjuntaan on varattava riittävät resurssit. On arvioitu, että verovuotojen takia valtiolta jää saamatta ainakin 5 miljardia euroa verotuloja vuodessa.

Kuuntele ohjelma:

[soundcloud]https://soundcloud.com/radiorapu/puhetta-politiikasta-21[/soundcloud]

Kuuntele aiemmat ohjelmat täältä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *