Näkemiin aktiivimalli

Aktiivimallin purkamisessa on kyse heikossa taloudellisessa asemassa olevien kansalaisten toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta.

Aktiivimalli ei huomioi työttömän aktiivisuutta ja ahkeruutta työnhaussa – ei vaikka olisi hakenut 500 työpaikkaa. Malli rankaisee siitä, että työtön ei saa työpaikkaa, vaikka kuinka olisi yrittänyt. 

Aktiivimallin vaikutuksia arvioinut raportti ei pystynyt osoittamaan sille työllisyysvaikutuksia, vaan malli on ollut heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työttömyysturvaleikkuri. 

Aktiivimalli ei siis työllistänyt. Siksi korvaavia toimenpiteitä ei tarvita. Muita työllisyystoimenpiteitä on toki tulossa.

Arvoisa puhemies

Aktiivimalli on kohdellut erityisen epäoikeudenmukaisesti pitkäaikaistyöttömiä, ikääntyneitä työttömiä ja henkilöitä, joilla on puutteellinen työkyky.

Enemmistö myös TE-toimistojen henkilöstöstä on pitänyt aktiivimallia epätarkoituksenmukaisena. 

Alusta asti oli tiedossa, että aktiivimallin piiriin joutuvat mm. sairauspäivärahan maksimikeston ylittäneet henkilöt, joilla ei ole työkyvyn puutteiden takia tosiasiallisia mahdollisuuksia täyttää velvoitteita. 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että aktiivisuusehdon täyttymisessä on ollut ongelmia etenkin Uudellamaalla ja Itä-Suomessa, miehillä ja vanhimmissa ikäryhmissä.

Aktiivimallin purkaminen oli Vasemmistoliitolle yksi keskeisimpiä kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluissa. Aktiivimallin purkaminen olikin ensimmäisiä toimia, joita sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen lähti ministeriössään kesäkuussa valmistelemaan.

Olen todella iloinen, että tämä hallitus todella nyt purkaa aktiivimallin. Tästä iloitsevat myös kaikki sen leikkurin uhreiksi joutuneet työttömät.

Puhe eduskunnassa 10.12.2019

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *