Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski vaati ryhmäpuheessaan rohkeaa ja tavoitteellista elinkeinopolitiikkaa. Hän puhui lähetekeskustelussa, jossa käsiteltiin hallituksen esitystä EU-varojen käytön hyväksymisestä.
– Juuri nyt on uskallettava investoida. Investointeja tarvitaan sekä Suomessa että Euroopassa, Lohikoski sanoo.
Lohikoski painottaa, että muun Euroopan toipuminen on myös Suomen etu, sillä Eurooppa on Suomen tärkeimpiä vientialueita. Hän uskoo, että EU:n monivuotinen budjetti ja elpymisväline luovat pohjan tulevien vuosien yhteistyölle.
– Meidän on nyt käännettävä katseemme tulevaisuuteen ja puhuttava siitä, miten Eurooppa saadaan jaloilleen. Se ei tapahdu leikkaamalla eikä kurjistamalla, Lohikoski linjaa.
VM:n tuoreen raportin mukaan Suomessa investoidaan muita Pohjoismaita selvästi vähemmän tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Lohikosken mukaan koronakriisin tuomien sosiaalisten ongelmien hoitamisen rinnalla on panostettava myös ilmastokriisin ratkaisemiseen.
– Ekologinen jälleenrakennus on valtava ponnistus, ja siihen investoiminen pitää aloittaa nyt. Tavoitteellisella elinkeinopolitiikalla ratkaisemme ilmastohaasteita samalla, kun luomme uusia, ilmastokestäviä työpaikkoja, hän sanoo.
Lohikoski pitää EU:n elpymisvälinettä parhaimmillaan yhtenä työkaluna kohti tätä tavoitetta. Hän kiittelee sitä, että Euroopassa on haettu yhteisiä ratkaisuja koronakriisiin.
– On erittäin tärkeää, että yhteisten rahojen käyttö on sidottu oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkarin ja Puolan tie ei voi olla Suomen tie, Lohikoski muistuttaa.
Lohikosken mukaan EU:n elpymisväline ei ole täydellinen, mutta se antaa Suomelle ja muille EU-maille mahdollisuuden elvyttää taloutta, luoda uusia työpaikkoja ja vauhdittaa ilmastokestävän yhteiskunnan rakentamista.
– Hiilineutraalin hyvinvointivaltion luomiseksi tarvitaan suuria ponnistuksia, ja elpymisväline on tässä yksi työkalu, hän toteaa.
Vaikka koronatunnelin päässä näkyy jo valoa, Lohikoski näkee lähitulevaisuudessa valtavia tehtäviä.
– Eurooppa on kohdannut rauhanajan vakavimman kriisin. Meidän on rakennettava vahvempi Suomi ja Eurooppa tukemalla uusia ilmastoratkaisuja, panostamalla puhtaaseen energiaan ja suojelemalla luonnon monimuotoisuutta.
Kansanedustaja Pia Lohikosken ryhmäpuhe 10.2.2021
Arvoisa puhemies
Maaliskuussa tulee täyteen vuosi siitä, kun lehtikuvissa nähtiin ensimmäistä kertaa armeijan autoja Italian kaduilla. Armeijan autoja, jotka kuljettivat koronan uhreja. Viimeistään nämä kuvat herättivät myös suomalaiset ja saivat meidät ymmärtämään, miten vakavasta taudista on kyse.
Vaikka koronatunnelin päässä näkyy jo valoa, on meillä valtava tehtävä edessämme. Eurooppa on kohdannut rauhanajan vakavimman kriisin. Kymmenet miljoonat ihmiset ovat saaneet tartunnan. Samoin valtava joukko on menettänyt työnsä. Lasten ja nuorten koulunkäynti on vaikeutunut. Yksinäisyys ja huolet painavat monien mieltä.
Arvoisa puhemies,
On tärkeää, että Euroopassa on haettu yhteisiä ratkaisuja koronakriisiin. EU:n monivuotinen budjetti ja elpymisväline luovat pohjan tulevien vuosien yhteistyölle. Samalla on erittäin tärkeää, että yhteisten rahojen käyttö on sidottu oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.
Oikeusvaltiossa kansalaiset voivat luottaa siihen, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan, että viranomaiset kohtelevat heitä lakien mukaan ja että kansalaiset voivat luottaa oikeuslaitoksen riippumattomuuteen. Olen erittäin huolestuttavaa, että täällä eduskunnassa perussuomalaiset ovat vastustaneet hallituksen pyrkimyksiä sitoa EU-varojen käytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkarin ja Puolan tie ei voi olla Suomen tie.
Arvoisa puhemies,
Vasemmistoliitto puolustaa vapaata yhteiskuntaa, ihmisoikeuksia ja rauhaa. Näitä haluamme edistää myös EU:ssa. On kuitenkin selvää, että EU:n talouspolitiikka tarvitsee nyt tapahtuvan suunnanmuutoksen.
Vasemmistoliitto on vaatinut, että tällä kertaa yhteisillä elvytysrahoilla ei pelasteta pankkeja. Vasemmistoliitto on vaatinut, että tämän kriisin kustannuksia ei kaadeta tavallisten ihmisten maksettavaksi.
On erittäin tärkeää, että eurokriisin virheitä ei toisteta missään maassa. Eurokriisin aikana toteutettu leikkaus- ja kuripolitiikka hidasti elpymistä koko Euroopassa, myös Suomessa. Nyt on tehtävä toisin.
Arvoisa puhemies,
Meidän on nyt käännettävä katseemme tulevaisuuteen ja puhuttava siitä, miten Eurooppa saadaan jaloilleen. Se ei tapahdu leikkaamalla eikä kurjistamalla. Se ei tapahdu tuijottamalla omaa napaa ja uskomalla, että Suomi kyllä pärjää, kun muu Eurooppa horjuu.
Muun Euroopan toipuminen on myös meidän etumme, sillä Eurooppa on yksi tärkeimmistä vientialueistamme. Meidän on rakennettava vahvempi Suomi ja Eurooppa nostamalla osaamistasoa ja vahvistamalla ihmisten turvaa muutostilanteissa. Meidän on rakennettava vahvempi Suomi ja Eurooppa tukemalla uusia ilmastoratkaisuja, panostamalla puhtaaseen energiaan, ja suojelemalla luonnon monimuotoisuutta.
Vaikka EU:n elpymisväline ei ole täydellinen se antaa Suomelle ja muille EU-maille mahdollisuuden elvyttää taloutta, luoda uusia työpaikkoja ja vauhdittaa ilmastokestävän yhteiskunnan rakentamista. Hiilineutraalin hyvinvointivaltion luomiseksi tarvitaan suuria ponnistuksia ja elpymisväline on tässä yksi työkalu.
Arvoisa puhemies,
Elpymisvälineen myötä EU:ssa haetaan uusia tapoja kerätä omia varoja. Eurooppalaisella yhteistyöllä voidaan luoda hiilitullit, joilla varmistetaan, etteivät ilmastotoimet syö suomalaisten tehtaiden tilauskantoja ja joilla kannustetaan muitakin maita ilmastotoimiin.
Eurooppalaisella yhteistyöllä voidaan luoda digivero, jolla torjutaan digijättien verovälttelyä ja tasataan pelikenttää pienemmille yrityksille. Eurooppalaisella yhteistyöllä voidaan luoda myös finanssitransaktiovero, jolla hillitään finanssimarkkinoiden heilahteluja ja kerätään varoja yhteiseen kassaan.
Arvoisa puhemies,
Juuri nyt on uskallettava investoida. Investointeja tarvitaan sekä Suomessa että Euroopassa. Samalla kun torjumme koronakriisiä ja hoidamme sen tuomia sosiaalisia ongelmia, meidän on panostettava ilmastokriisin ratkaisemiseen.
VM:n tuoreen raportin mukaan Suomessa investoidaan muita Pohjoismaita selvästi vähemmän tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Suomi tarvitsee nyt rohkeaa ja tavoitteellista elinkeinopolitiikkaa. Tavoitteellisella elinkeinopolitiikalla ratkaisemme ilmastohaasteita samalla, kun luomme uusia kestäviä työpaikkoja. EU:n elpymisväline on parhaimmillaan yksi työkalu kohti tätä tavoitetta.
Ekologinen jälleenrakennus on valtava ponnistus ja siihen investoiminen pitää aloittaa nyt.