Oikea aika osoittaa mieltä olisi kehysriihen alla

Suomessa on nyt kolmevuotinen ostovoimaa leikkaava työllisyys- ja kasvusopimus. Asumisen hinta on karannut jo ajat sitten käsistä, ja nyt kun palkat on tällä 20 euron sopimuksella jäädytetty, palkkatyöntekijöiden elintaso tulee laskemaan.

Ostovoima laskee, kulutuskysyntä hiipuu, eikä se tietenkään tee hyvää kansantaloudelle. Samoin verotulojen kasvu on pientä, kun palkat eivät juurikaan nouse, ja tämä vaikuttaa myös julkisen talouden rahoitukseen.

Esikuvaksi nostettu Saksa heikensi työttömyysturvaa ja loi valtion tuella miljoonia halpatyöpaikkoja, joissa työskennellään 400 – 800 eurolla kuukaudessa. Saksan tilastoitu työttömyys on vähentynyt ja teollisuuden kilpailukyky parantunut. Ongelma on, että miljoonat ihmiset ovat jumittuneet halpatöihin pysyvästi eivätkä pääse enää asialliseen toimeentuloon kiinni.

Aivan vielä emme ole Saksan mallisissa halpatyömarkkinoissa, mutta kokoomuslaisella ministeri Paula Risikolla on valmisteilla malli ”osallistavasta sosiaaliturvasta”, jossa kauniiden syrjäytymisen vastaisten ajatusten lisäksi on läsnä uhka on ns. halpatyöpaikkojen eriytyneistä työmarkkinoista.

Rakennepaketti ei kuulemma leikkaa, mutta leikkauksia voi olla edessä keväällä

Suomen hallitus laskee saavansa rakennepaketillaan 260 miljoonan euron säästöt kuntien menoja karsimalla ja noin 700 miljoonan säästöt kuntien tehtäviä muokkaamalla. Oletuksena näyttää olevan, että mitä enemmän julkisia menoja leikataan, sen kestävämpi talous.

Rakennepaperi noudattelee pääpiirteissään sitä versiota Hetemäen paperista, joka toimitettiin Vasemmistoliiton puoluevaltuustolle ennen marraskuun kokousviikonloppua.

Rakennepaperissa luodaan kehysbudjetoinnin järjestelmä kuntataloudelle, minkä on tarkoitus vaikuttaa tästä eteenpäin. Tuottavuuden kasvua etsitään myös rajoittamalla kuntatyövoiman kasvua tilanteessa, jossa palveluiden kysyntä lisääntyy, eli tämä on jatkoa aiemmille julkistalouden tuottavuusohjelmille.

Rakennettipaketilla hallitus luo tiukempaa kontrollia työttömiä kohtaan sen sijaan, että luotaisiin merkittävillä investoinneilla lisää työpaikkoja. Toki hallitus myös elvyttää, tästä kiitos, mutta ei todellakaan investoi rakennus- ja liikennehankkeisiin riittävästi kääntääkseen talouden suuntaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, Paavo Arhinmäen mukaan peruspalveluista kuitenki huolehditaan ja suurilta leikkauksilta vältyttiin. Pääministeri Jyrki Katainen puolestaan korostaa normaaliin kokoomuslaiseen tapaan, että jos ja kun nämä leikkaukset eivät riitä saamaan toivottuja vaikutuksia aikaan, lisää seuraa ensi kevään kehysriihessä.

Kävin tällä viikolla kuulemassa turkulaisen vasemmistoväen ajatuksia pakkotyöstä, palkanalennuksista, rakennepaketista ja hallituspolitiikasta. Minun viestini oli, että on aivan oikein vaatia paljon avoimempaa ja julkituodusti vasemmistolaista politiikkaa yleisen hallituspolitiikan rinnalla.

Meidän pitää näyttää, mitkä ovat vasemmiston omia vaatimuksia ja tavoitteita, jotta ne tulisivat entistä selkeämmin esiin. Niitähän löytyy paljon esimerkiksi yleisestä talouskuri- ja leikkauspolitiikan haastamisesta, EU:n valtarakenteiden demokratisoimisesta ja veroparatiisien sulkemisesta jne., joista on kirjattu hyvin mm. eurovaaliohjelmaamme.

Kannustusta ministereille taistoon leikkauksia vastaan

Yksi hyvä konsti oman sanomamme esiin tuomiseen voisi olla rakentaa ensi kevääksi budjettiriihen tienoille joukkotoimintaa ja oikeaa kansalaisliikettä antamaan voimakasta kannustusta ministereillemme taistelussa peruspalveluiden ja vasemmistolaisemman politiikan puolesta. Mallia tähän voisi ottaa vaikka opiskelijaliikkeestä, joka on sinnikkäästi jaksanut osoittaa positiivisella tavalla mieltä opintotukien parantamisen puolesta.

Päästäkseen pois puolustusasemista ja tavoittelemasta torjuntavoittoja, vasemmisto tarvitsee mielestäni ennen kaikkea vahvaa ja näkyvää painetta vasemmistolaisten tavoitteiden puolesta. Siihen ei riitä politiikan seuraaminen kotisohvalta telkkarin ja facebookin välityksellä. Politiikkaa ei voi ulkoistaa vain valtuustoryhmille, eduskuntaryhmälle tai ministereille.

Vasemmiston pitää löytää juurensa ja ryhtyä rakentamaan näkyvämpää, toki rauhanomaista, mutta aktiivista ja äänekästä toimintaa ruohonjuuritasolta käsin. Vasemmiston tulee organisoida kanava kansalaisten huolen ja myös tyytymättömyyden esiin pääsemiseksi rakentavasti.

Haluammeko tosissamme parempaa toimeentuloa? Vastustammeko tosissamme leikkauspolitiikkaa ja eläkeiän mekaanista nostoa? Haluammeko oikeudenmukaisempaa verotusta, jossa veroparatiisit lakkautetaan ja Suomen verovaje paikataan mm. pääomaverotuksen ja varallisuusverotuksen kautta? Viime päivinä on keskusteltu paljon siitä, millaisia mielenosotuksia tarvitaan ja kuinka niiden järjestelyissä onnistutaan pitämään tilanne hallinnassa ja saadaan oma sanoma kuuluviin.

Meillä olisi hyvä tilaisuus näyttää kevään kehysriihen yhteydessä maaliskuussa, millainen on järjestäytynyt ja hyvin toteutettu mielenosoitus, jollaisia vasemmisto haluaa olla järjestämässä. Joukkoliikkeillä ennenkin muutettu maailmaa, miksei myös huomenna?

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *