Oligarkkien omistuksien piilotteluun tulee puuttua heti

Ukrainan sota on saanut Euroopan maat vastaamaan Venäjän aggressioon ennennäkemättömällä tavalla. Venäjän eliittiin kuuluvien oligarkkien omistuksiin on kohdistettu pakotteita, joiden avulla pyritään vaikuttamaan poliittiseen paineeseen ja lähipiiriin Putinin ympärillä.

Nykymuotoisessa taloudessa omistuksien piilottelu on kuitenkin pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Yritysten ja omaisuuksien omistusosuuksia voidaan esimerkiksi pilkkoa perheenjäsenten kesken ja siten välttyä rekisteröinniltä. Lainsäädännön harmaalla alueella pyritään kiertämään niin veroja kuin pakotteita. Näin myös oligarkkien omistuksia voi helposti piilotella myös Suomessa.

Suomessa omistustietoja kerätään nk. edunsaajarekistereihin. Yksi oleellinen kysymys avoimuuden lisäämisessä on ollut laskea edunsaajarekisterin ilmoitusvelvollisuutta koskeva omistus- ja äänivaltaraja 25 %:sta 10 %:iin.

Tavoite on tunnistettu hallitusohjelman EU-tason toimissa, mutta väitän, että nyt jos koskaan on ripeiden kansallisten toimien aika. Voisimme laskea ilmoitusvelvollisuutta koskevan rajan 10 %:iin tällä hetkellä eduskunnassa käsittelyssä olevassa rahanpesulaissa ja näin osoittaa esimerkkiä myös EU-tasolla. Rajan laskemisen myötä omaisuuksien pilkkominen olisi vaikeampaa ja tiedonsaanti helpompaa. Hallituksen esitystä rahanpesulaista olisi tältä osin helppoa viilata paremmaksi.

Rekisteröintiin liittyvän sääntelyn lisäksi avoimuutta on lisättävä myös muilla tavoin. Omistustietoihin on mielestäni myönnettävä pääsy laajemmilla perusteilla kuin mitä nykyinen lainsäädäntö kaupparekisterilaissa suo. Tämäkin parannus on mahdollista tehdä vielä tällä hallituskaudella. Myös Finnwatch on vaatinut tätä vetoomuksessaan läpinäkyvyyden lisäämisen puolesta.

Edunsaajarekisterin avoimuuden lisääminen sekä rekisteröinnin laajentaminen olisi tehokas keino puuttua oligarkkien omaisuuksien piilotteluun sekä lyödä kapuloita harmaan talouden rattaisiin Suomessa.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *