On tehtävä asuntopoliittinen kampanja

Työväenliike on taistellut yli sata vuotta työntekijöiden parempien palkkojen, lyhyempien työaikojen, inhimillisten elinolosuhteiden ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.

Edellisten duunarisukupolvien taistellen saavuttamista työelämän edistysaskelista ollaan nyt leikkaamassa hallituksen vaatimuksesta.

Kilpailukyykytysopimus ei pelasta Suomen taloutta. Päinvastoin. Vain elvyttävä talouspolitiikka voi nostaa talouden lamasta, mutta sitä oikeistohallitus ei tee, kun se laman varjolla yrittää nujertaa ammattiyhdistysliikettä sekä purkaa hyvinvointivaltion.

Vasemmistoliitto on vaatinut elvyttävää talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Se ei valitettavasti kerännyt suurta suosiota vaaleissa. Kansa oli peloteltu kriisitietoisuutta lietsomalla äänestämään valtaan oikeistolainen Sipilän leikkaajahallitus. Tuoreet gallupit ovat kuitenkin kertoneet, että hallitus ei nauti kansan luottamusta.

 

Mitä tarjoamme pieni ja keskituloisille
Mikä on siis se vaihtoehto, jolla Vasemmiston pitäisi nostaa profiiliaan? Miten konkretisoimme sen, mitä tarjottavaa meillä on pieni- ja keskituloisille, jotka haluavat tietää, miten työpaikkoja ja parempaa toimeentuloa saataisiin aikaan?

Vastaukseni on, että nostetaan asuntopolitiikka yhdeksi Vasemmistoliiton kärkihankkeeksi. Vasemmistolaisen asuntopolitiikan keinoin luodaan sekä työpaikkoja että myös parempia ja kohtuuhintaisempia asuntoja. Kun duunarilla, työttömällä, opiskelijalla ja eläkeläisellä ei suurin osa tuloista kuluisi enää asumiseen, se parantaisi ostovoimaa ja elämänlaatua.

Markkinaohjattu asuntopolitiikka ja liian vähäinen sosiaalinen vuokra-asuntotuotanto ovat kasvattaneet asumiskustannukset kohtuuttomiksi. Vuokrat ovat nousseet selvästi enemmän, kuin ihmisten tulot aiheuttaen monelle pienituloiselle huomattavia toimeentulovaikeuksia.

Sekä kunnat että valtio tarvitsevat nykytarpeita vastaavan ja tulevaisuuteen katsovan asuntopoliittisen ohjelman, joka mahdollistaa kohtuuhintaiset tontit ja riittävän rahoituksen myös sosiaaliselle asuntotuotannolle.

Koska asuntomarkkinat eivät Suomessa toimi, on vuokrankorotuksia hillittävä ainakin korkeimpien vuokrien kasvukeskuksissa.

Useissa maissa vuokranantaja ja vuokralainen voivat sopia aloitusvuokran vapaasti, mutta vuokrankorotuksia säännellään esimerkiksi indeksillä, joka perustuu elinkustannuksiin sekä rakennuksen ylläpitokustannuksiin.

Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna Suomen yksityiset vuokramarkkinat ovat poikkeuksellisen vähän säädellyt.

Vasemmistoliitto esittää uudessa asuntopoliittisessa ohjelmassaan, että Suomeenkin tarvitaan vuokrankorotusjarru Saksan ja Irlannin tuoreiden esimerkkien mukaan.

Lisäksi Vasemmistoliitto esittää asumistakuulakia, jolla taataan jokaiselle oikeus turvalliseen, kohtuuhintaiseen asuntoon.

Nostetaan asuntopolitiikka yhdeksi Vasemmistoliiton kärkihankkeeksi ja tehdään sen tiimoilta valtakunnallinen kampanja. Tehdään kampanja, joka näkyy ja kuuluu kaikkialla: sekä toreilla että sosiaalisessa mediassa. Kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa.

Tehdään sellainen asuntopoliittinen kampanja, joka auttaa meitä kohti kuntavaalien ja maakuntavaalien voittoa!

Pia Lohikoski
(Puhe Vasemmistoliiton puoluekokouksessa 11.6.2016)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *