On väärin leikata niiltä, joilla on muutenkin vähän

Valtiovarainministeriö esitti eilen omat pitkät listauksensa siitä, millä erilaisilla keinoilla valtiontaloutta pitäisi tasapainottaa.

Valtiontalouden tasapainottaminen on tärkeää, mutta se pitää tehdä oikeudenmukaisesti ja kestävästi. Hyvinvointivaltion tuhoaminen ei ole oikea tie.

Valtiovarainministeriön leikkauslista on todella karua luettavaa, mutta onneksi edes VM ei esitä, että ne kaikki tulisi toteuttaa yhtä aikaa.

🆘VM:n listaamat leikkaukset esimerkiksi koulutukseen, sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon tarkoittaisivat eriarvoisuuden valtavaa kasvua.

🆘 Väärin kohdennetut leikkaukset aiheuttavat hätää, ahdinkoa ja kurjuutta. Siksi niitä ei pidä toteuttaa. Suomi on jo entuudestaan saanut moitteita riittämättömästä sosiaaliturvan tasosta.

🆘 Koulutuksen haasteista puhutaan jopa yli puoluerajojen. Siitä ei todellakaan ole varaa leikata.

🆘 Jonot lääkärille ovat liian pitkät ja hoitajien työtaakka liian raskas. Näistäkö sitten olisi varaa leikata? Ei ole.

🆘 Jos hinnat nousevat, mutta sosiaaliturva ei, vähävaraisen taloudellista asemaa heikennetään tietoisesti leikkaamalla, vaikka sitä sievistellään puhumalla kauniimmin ”indeksijarrusta”.

‼️
‼️
‼️

Vasemmistoliitto haluaa tasapainottaa valtiontaloutta oikeudenmukaisilla keinoilla. Esitämme leikkauksia vain kohteisiin, jotka eivät murenna hyvinvointivaltion perustaa. Esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotuesta ja tietyistä yritystuista on varaa leikata. Nämä vaihtoehdot sisältyvät myös VM:n esitykseen.

Sopeuttamisen painopisteen tulee kuitenkin olla tulopuolella.

Myös VM on huolissaan siitä, kuinka Suomen kokonaisveroaste jatkaa laskemistaan ilman uusia veropäätöksiä. Tarvitsemme siksi julkista taloutta vahvistavia oikeudenmukaisia verouudistuksia.

Vasemmistoliiton vaihtoehdossa työntekijöiden verotus kevenisi valtiontaloutta heikentämättä, kun peruisimme ns. kiky-maksumuutokset.

Kiristäisimme etenkin suurten omaisuuksien verotusta miljonääriverolla ja tilkitsisimme verotuksen aukkoja siten, että Suomessa kertynyt tulo myös verotetaan Suomessa.

👉 Eduskuntavaalit ovat maalis-huhtikuun vaihteessa.

👉 Mitkä puolueet vaalien jälkeen VM:n listojen pohjalta seuraavaa hallitusohjelmaa rakentavat ja mitä asioita sieltä poimivat?

👉 Sinä päätät, ketkä päättävät.

Käytä äänioikeuttasi!

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *