Painotusluokat, ponsi, päiväkodin pihavalot, paloturvallisuus

Tämän illan kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa nostin esille Keskustan päiväkodin pihan leikkialueiden valaistuksen parantamistarpeen, ja olin iloinen, kun varhaiskasvatuksen päällikkö lupasi viedä asiaa eteenpäin.

Lisäksi olin tyytyväinen kuullessani Savion koulun rehtorin saaneen opetuspäällikön kautta aiemmin syksyllä lautakunnassa esittämäni kyselyn Savion koulun palo- ja muusta turvallisuustilanteesta koulun oppilasmäärän kasvettua yli sadalla oppilaalla Kanniston koulun lakkautuksen myötä. Asiaa on alettu selvittämään ja kysely on otettu vakavasti työn alle.

Painotusluokat palautettiin

Eniten kokouksessa puhutti jälleen painotusluokka-asia. Viime kokouksen päätös painotusluokkien muuttamisesta koulukohtaiseksi valinnaisuudeksi Keravan yläkouluissa palautettiin voimakkaan yleisönosastokirjoittelun ja lukuisten yhteydenottojen jälkeen takaisin lautakunnalle keskusteluun.

Vaikka kaikki lautakunnan jäsenet enemmän tai vähemmän myönsivät, että nykyisessä pääsykokeisiin pohjautuvassa painotusluokkasysteemissä on vähintäänkin kehittämisen varaa, voitti tällä kertaa kokouksessa se kanta, että nykyinen painotusluokkajärjestelmä jatkaa. Äänestyksessä 9 kannatti painotusluokkien palauttamista ja 4 (minä mukaan lukien) äänesti tyhjää.

En kannattanut virkamiesten pohjaehdotusta, koska siinä ei mielestäni tarpeeksi hyvin ollut selvitetty asian taustatietoja, vaikka edellisen kokouksen tekemä päätös painotusluokkien muuttamisesta koulukohtaiseksi valinnaisuudeksi on herättänyt runsasta kritiikkiä. Haluaisin virkamiesten selvittävän asian taustat kunnolla: miten painotusluokat ja musiikkiluokat on järjestetty muualla, mitä opettajat, oppilaat ja vanhemmat Keravalla laajemminkin kuin yleisönosastoissa ajattelevat painotusluokkien toteutuksesta.

En kuitenkaan ollut tyytyväinen myöskään asioiden tilan ennalleen palauttavaan ja äänestyksen voittaneeseen päätösehdotukseen, sillä mielestäni aiemmin jo esiin nousseet tasa-arvonäkökohdat ansaitsevat tulla selvitetyiksi, painotusluokka-asiaa pitää mielestäni tutkia lisää ja pohtia nyt otetun aikalisän aikana mihin suuntaan Keravan yläkouluja halutaan kehittää. Päätöksen jälkeen tein asiaan liittyvän ponsiesityksen.

Ponsi painotus- ja musiikkiluokkatoiminnan pedagogisten perusteiden selvittämiseksi seuraavat seikat huomioiden:

1) Selvitys siitä, miten painotusluokat ja musiikkiluokat on toteutettu Keravan naapureissa Kuuma-kunnissa ja Vantaalla. Lisäksi vertailu esimerkiksi Kuopioon, joka on suunnilleen samaa kokoluokkaa Keravan kanssa oleva kaupunki muualta päin Suomea.

2) Selvitys siitä, mitkä ovat opetushallituksen linjaukset painotusluokkiin ja musiikkiluokkiin? Miten painotusaineiden ja musiikkiluokkien opetusta voitaisiin peruskoulussa kehittää siten, että saavutettaisiin tasa-arvovaikutuksia?

3) Kysely Keravan opettajille, yläkoulujen oppilaskunnille ja yläkoululaisten vanhemmille painotusluokista ja niiden toteutuksesta: mitä hyvää, mitä kehitettävää?

Selvitysten valmistuttua tulee järjestää keskusteluseminaari ennen painotusluokkatoiminnan kehittämiseen liittyvää päätöksentekoa. Seminaari sisältäisi asiantuntija-alustukset selvitysten pohjalta, kommenttipuheenvuorot opettajilta, oppilailta ja vanhemmilta sekä avointa yleisökeskustelua. Näiden pohjalta olisi lautakunnan jäsenten oman mielipiteen muodostus painotus- ja musiikkiluokkatoiminnan kehittämiseksi paremmalla tietopohjalla.

Ehdotti Pia Lohikoski (vas.), kannatti Pirjo Kaperi (sd.):

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *