Eurokriisi, blaah? Ketä kiinnostaa? Pitäisi kyllä kiinnostaa, sillä eurokriisi näkyy arjessamme, kun sen varjolla toteutetaan talouskuripolitiikkaa, joka parin mutkan kautta lopulta vaikuttaa palveluihin myös Suomen kunnissa.
Miten hyvin pelaavat päiväkodin, koulun, uimahallin tai terveyskeskuksen palvelut? Siihen vaikuttaa se, millaista talouspolitiikkaa kunnissa, eduskunnassa ja EU:n tasolla harjoitetaan.
Talouskuripolitiikka, joka ulottaa EU:sta kyntensä Suomeen, Uudellemaalle ja jopa Keravalle, lähtee ajatuksesta, että tärkeintä on kulujen leikkaaminen. Taloustieteilijät ovatkin arvostelleet talouskuripolitiikkaa siitä, että sen ajajat, talouskomissaari Olli Rehn etunenässä, ovat valmiita säästämään kansalaiset jopa hengiltä.
Eurokriisi on pohjimmiltaan pankkikriisi ja demokratian kriisi, ei eurooppalaisuuden kriisi. Talouspolitiikkakin on politiikkaa ja politiikassa on aina useita erilaisia koulukuntia. Nyt parikymmentä vuotta vallalla ollut uusliberalistinen talouspolitiikka asettaa markkinoiden vapauden kansalaisten hyvinvoinnin edelle.
Oikeisto haluaa muuttaa kunnan ja valtion palvelut yksityisiksi, esimerkiksi ulkoistaa päivähoito- ja terveyspalvelut yksityisille firmoille, joiden omistajien verot ohjautuvat yhteisen kassamme sijaan veroparasiitteihin. Käytännössä se on myös tarkoittanut valtionyhtiöiden yksityistämistä, vieden yhteisen omaisuutemme wahlroosien ja kumppaneiden taskuun.
Rengistä on tullut isäntä, raha määrää. Mutta se määrää vain niin kauan, kuin sen annetaan määrätä. Vaihtoehtoja talouskuripolitiikalle, leikkauksille ja hyvinvoinnin romuttamiselle on.
Tarvitaan elvyttävää, työllistävää ja tasa-arvoa edistävää talouspolitiikkaa. Tarvitaan kansalaisten ja kansalaisliikkeiden Eurooppaa, joka asettaa ihmiset ja ympäristön etusijalle. Rahan vallasta kansanvaltaan.
Meidän vasemmistolaisten mielestä tulonjakoa on tasattava, pääomaverotusta kiristettävä ja harmaa talous on laitettava kuriin. Suomi ja Eurooppa ovat todellisuudessa rikkaampia kuin aiemmin historiassa, joten meillä on varaa pitää huolta niin lapsista kuin mummoistakin, ratkaista nuorisotyöttömyys ja rakentaa asuntoja asunnottomille.
Vasemmisto puolustaa oikeutta työhön ja toimeentuloon sekä oikeutta vapaa-aikaan. Puolustamme tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Kamppailemme yksityistämistä vastaan ja haluamme kaikille Ateenasta Itä-Helsinkiin ja Kataloniasta Keravalle mahdollisuuden elää hyvää elämää Euroopassa kukkaron paksuudesta riippumatta.
Kyse on siitä, miten rakennamme viimeisten vuosien aikana pala palalta puretun hyvinvointivaltion uudestaan entistä parempana ja tasa-arvoisempana. Ajattelen globaalisti, toimin paikallisesti – keravalaisena, suomalaisena, eurooppalaisena ja maailmankansalaisena.
Eurokriittinen vasemmistolaisuus? Mitä se voisi olla? Mielestäni se tarkoittaa sitä, että nykyinen epädemokraattinen ja kansanvallan rahan alttarille uhraava europolitiikka on tullut tiensä päähän. Lopetetaan kumartelu pankkiirien edessä ja rakennetaan kansalaisten tasa-arvoinen Eurooppa.
Yksi paikka muuttaa politiikan suuntaa ovat eurovaalit toukokuussa 2014. Olen ehdokkaana ja toivotan sinut tervetulleeksi suunnittelemaan ja toteuttamaan kampanjaa. Jos haluat mukaan tukiryhmään, omalla pienellä tai suurella panoksellasi, ilmoittaudu: pia@pialohikoski.net
Toisenlainen politiikka on mahdollista!