Pätkätyöläisen kesä: lähilomailua ja luomuruokaa

Olen viettänyt perheeni kanssa kesälomaa juhannuksesta asti. Olen pätkätyöläinen, enkä ole ehtinyt reilua paria viikkoa pidempää lomaa tälle vuodelle tienata, mutta vaihtamalla lomarahani vapaisiin ja ottaen myös pari päivää palkatonta vapaata, sain koottua neljä viikkoa kesälomaa, jotta olen saanut viettää aikaa lapsen kanssa päiväkotiryhmän ollessa kesälomalla.

Loman ansaintajärjestelmä olisikin aika päivittää vastaamaan nykyisiä työelämän rakenteita. Nykyinen vuosilomalaki suosii vakituisia työntekijöitä, jotka ansaitsevat lomaa 30 päivää vuodessa. Alle vuoden työsuhteessa lomakertymä on korkeintaan 24 päivää. Kaikilla työntekijöillä tulisi olla oikeus yhdenvertaiseen 2,5 päivän vuosiloman kertymiseen kuukaudessa heti työsuhteen alusta alkaen. Pidemmän lomaoikeuden sitominen jatkuvaan työsuhteeseen on epäkohta, joka on korjattava vuosilomalakia muuttamalla. Lomaan ja lepoon on oltava oikeus jokaisella, myös kuntien, valtion ja yksityisen sektorin pätkätyöläisillä.

Lapset ovat kouluista pitkillä kesälomilla, ja useimmat päiväkodit ovat kesällä ainakin jonkin aikaa suljettuina. Näistä aiheutuu työssäkäyville vanhemmille paljon päänvaivaa, etenkin, jos pätkätöiden takia vanhemmalla ei itsellään lomaa ole. Lapsillakin on oikeus vanhempiensa aikaan ja yhteiseen lomaan, siksi vuosilomalaki parantaminen vastaamaan nykyaikaista pätkätyöelämää parantaisi myös lasten elämänlaatua ja lapsiperheiden yhteisen kesäloman viettämisen mahdollisuuksia.

Pääosin oma kesälomamme on sujunut kotosalla puutarhahommissa ja lähiseuduille retkeillen.Olemme viettäneet useita mukavia grillikekkereitä omalla pihalla ystävien ja sukulaisten kanssa sekä käyneet itse kyläilemässä ystävien ja tuttavien luona. Olemme käyneet pyöräretkellä, uimassa Tuusulanjärvellä ja Sipoon Pilvijärvellä. Hieman kotoa kauemmas olemme retkeilleet tätini luo kylään Alastarolle ja samalla reissulla kävimme Naantalissa Muumimaailmassa. Lisäksi olemme käyneet leikkimässä Riihimäellä olevassa Aarniwalkean Satupihassa.

Kotipihassa on vietetty aikaa omia mansikoita, tomaatteja, kurkkuja, perunoita, herneitä, paprikoita, maisseja ja porkkanoita viljellen sekä kukkia hoidellen. Oman pihan sadon kypsymistä odotellessa olemme käyneet retkellä myös Tuusulassa Lassilan luomutilalla katsomassa kanoja ja traktoria, sekä ostamassa luomutilan tuotteita. Ulkomaanreissukin tehtiin peräti Tukholmaan asti. Siellä nautimme ystäviemme vieraanvaraisuudesta ja saaristoveneilystä sekä kävimme ihanassa lasten kohteessa Junibackenissa.

Hankin tänä kesänä pihaamme riippukeinun, jossa on ollut mukava rentoutua omien kirjojen parissa sekä lueskella pienokaisen kanssa Keravan kirjastosta haettuja kivoja kirjoja, kuten Melukylän lapsia, Peppi Pitkätossua ja Pekka Töpöhäntää. Kyllä tämä loma tuntuikin ansaitulta hengähdystauolta aktiivisen kevään ja alkukesän jälkeen. Nyt on keräilty voimia ja heinäkuun lopulta eteenpäin loppukesä kuluu taas aktiivisen toiminnan parissa vaalitukiryhmän kesäkirppiksen (Keravan kävelykadulla torstaisin) ja lukuisten kesätapahtumien merkeissä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *