Perutaan yhteisöveroale, rakennetaan asuntoja ja lastensairaala

Terveisiä kentältä ensi viikolla kokoontuvalle Vasemmistoliiton ministeriryhmälle ja sitä seuraavalla viikolla kokoontuvalle eduskuntaryhmälle. Uusi puoluevaltuustohan kokoontuu ensimmäistä kertaa vasta marraskuussa ja puoluehallituskin vasta elokuun lopulla, kun hallituksen budjettiriihi on jo pidetty.

Työllistävä omistajaohjaus

Yt-neuvotteluja ja irtisanomisia uutisoidaan päivittäin. Suuryrityksiä ei kiinnosta Suomen työllisyys tai kansantalous, sillä eihän pääomilla ole varsinaisesti kotimaata tai moraalia. Kasvottomat osakkeenomistajat määräävät yksityisissä yrityksissä, mutta valtio-omisteiset yritykset voisivat olla eri maata. Valtio-omisteisten yritysten pitäisi toimia yksityisiä paremmin, jos omistajaohjaus olisi kunnossa. Esimerkiksi konepajayritys Metson suurimpana osa-omistajana valtion olisi nyt syytä älähtää Järvenpäässä ja muualla sijaitsevien työpaikkojen puolesta. Valtio-omisteisten yritysten keskeinen tehtävä on pienentää talouskriisien vaikutuksia aktiivisella työpaikkojen luomisella.

Miljardi voisi aloittaa elvytyksen

Kevään kehysriihessä yrityksille suunniteltu miljardin verolahja yhteisöveron alennuksena pitäisi perua, siihen ei tässä taloustilanteessa ole varaa. Kyseessä oli vasta suunnitelma, joka oli määrä vahvistaa elokuun budjettiriihessä. Miljardi olisi paljon järkevämpää käyttää työllistävään elvytyspolitiikkaan, kuten rakennushankkeisiin. Kuten arvostettu taloustieteilijä Keynes sanoi: ”Huolehtikaa työttömyydestä, niin budjetti huolehtii itse itsestään”.

Miljardilla voitaisiin rakentaa vuokra-asuntopulasta kärsiviin kasvukeskuksiin kohtuuhintaisia asuntoja ja investoida julkisiin rakennushankkeisiin, kuten homekoulujen korjauksiin sekä uuteen lastensairaalaan, joihin ei muka ole ollut varaa. Yhteisöveroalen sijaan miljardi voisi olla todellisen elvytyspolitiikan alku.

Ei kuntien peruspalveluiden leikkauksille

Yhteisöveroalen perumalla voitaisiin myös torjua valtiovarainministeriön nyt esittämä 362 miljoonan euron leikkaus kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin, joka kohdistuisi ensi vuonna kuntien peruspalveluihin, eli sosiaali- ja terveyspalveluihin, opetukseen ja kulttuuriin. Kuntien on jo nyt vaikea huolehtia peruspalveluista, joten niihin kohdistuvat leikkaukset johtaisivat kurjistumiskierteeseen, joka lopulta kolahtaa pahimmin pienituloisiin. Tätä vasemmisto ei voi kannattaa.

Kysymys ei edes ole siitä, kuten oikeisto antaa ymmärää, etteikö Suomessa olisi enää rahaa juuri mihinkään. Sijoitusrahastojen pääoma nousi heinäkuussa uuteen ennätykseen 71 miljardiin euroon. Uutta pääomaa rahastoihin sijoitettiin yhteensä 884 miljoonaa euroa. Rahaa siis on, ainakin joillain. Nyt pitääkin pohtia, keitä todella on tarpeen haastaa pankki- ja finanssikriisin seurausten maksumiehiksi. Kokoomus haluaisi maksumiehiksi työttömät, opiskelijat ja toimeentulotuen asiakkaat. Vasemmiston pitää kääntää katseet mieluummin pääomapiirien kukkaroille.

Euroopan uudelleenrakentaminen

Vasemmistolaisen talouspolitiikan tavoitteiden on perustuttava pidempiaikaiseen ohjelmaan. Tarvitaan merkittävää ja pysyvää ratkaisua Euroopan ja Suomen talouden kriiseihin. Käytännössä se tarkoittaa suuria, julkisesti rahoitettuja ja useiden vuosien tai vuosikymmenten mittaisia ohjelmia, jotka toimivat taloudellisen kehityksen kulmakivinä ja takaavat kokonaiskysyntää ylläpitävät tulovirrat.

Toisen maailmansodan jälkeen hyvinvointivaltioiden rakentaminen ja laajentaminen täytti pitkään tätä tarkoitusta. Nyt 2010-luvulla hyvinvointivaltiorakenteet ovat monessa maassa osin tai kokonaan rapautuneet, joten niiden korjaaminen ja kehittäminen olisi tärkeää koko Euroopassa.

Hyvinvointivaltion kehittämisen lisäksi tarvitaan kuitenkin myös uusia miljardiluokan työllisyys- ja investointiohjelmia. Tällainen voisi olla laajamittainen yhteiskunnan ekologinen modernisointi. Ilmastokriisin edessä esimerkiksi nykyisiä energian tuotannon ja liikenteen järjestämisen muotoja olisi uudistettava perinpohjaisesti.

Jaa:

Yksi kommentti “Perutaan yhteisöveroale, rakennetaan asuntoja ja lastensairaala

 1. Eero Kinare

  Luin tästä kirjoituksestasi jo kommentin lehdestä ja sanon vain lyhyesti että on hemmetin hyvä kannanotto ja allekirjoitan siitä joka sanan!!
  Asia on juuri näin.
  Yritykset eivät aio vastata lahjaansa kuin irtisanomalla ja siirtämällä toimintojaan ulkomaille. Tästä on olemassa jo virallista faktaa.
  Päätös olisi siis peruutettava, mutta arvaan kyllä miten se menee ja kuka myös kiltisti siihen tyytyy. Mutta puhutaan siitä sitten eri foorumeilla lisää.

  Terveisin
  Eero Kinare
  Kalajoen kaupunginvaltuutettu
  P- P:n vasemmiston piirihallituksen jäsen
  Himangan Vasemmistoliiton pj.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *