Pia Lohikoski tyytyväinen sivistyksen ja työllisyyden lisäpanostuksiin

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on tyytyväinen siihen, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää merkittäviä lisäpanostuksia sivistykseen valtion ensi vuoden budjettiin. Lisäksi valiokunta edellyttää, että Keravan liityntäpysäköinnin asemakeskuksen suunnittelu käynnistetään pikaisesti.

Valtiovarainvaliokunta julkisti tänään mietintönsä valtion vuoden 2020 talousarvioesityksestä. Valiokunta esittää yhteensä 40 miljoonan euron lisämenoja hallituksen ensi vuoden budjettiin.

– Olen erityisen iloinen siitä, että nuorten mahdollisuuksia tutustua taiteeseen ja kokea lukemisen intoa nyt parannetaan, sanoo valiokunnan jäsen Pia Lohikoski.

Valiokunta esittää 1,5 miljoonan euron lisäpanostuksia luku- ja kirjoitustaidon edistämiseen, joka kohdentuu mm. lukutaitostrategiaan, Lukeva kunta -ohjelmaan ja alueellisiin Lukuliike-tapahtumiin.

Nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn varataan puolestaan 250 000 euroa, joka on tarkoitettu Gutsy Go -menetelmän valmisteluun ja valtakunnallistamiseen. Gutsy Go haastaa 14-vuotiaan yläkoululaiset muutosagenteiksi omissa kaupungeissaan ja edistää nuorten yhteiskunnallista osallisuutta ja itsetuntoa.

Myös Keravan Vekarateatteri saa 25 000 euron lisämäärärahan teatterin 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämiseen.

– Summat ovat valtion budjetissa pieniä, mutta yksittäisille järjestöille ja hankkeille ne ovat aivan keskeisiä. Pienet järjestöt tekevät tärkeää ruohonjuuritason työtä, sanoo Lohikoski.

Lisäksi valtiovarainvaliokunnan esittämät lisäpanostuksen luonnonsuojeluun sekä retkeilyyn ovat merkittäviä. Esimerkiksi Espoossa sijaitsevalle Nuuksion kansallispuistolle ja siellä sijaitsevalle luontokeskus Haltialle esitetään 200 000 euron lisäresursseja. 

Lohikoski on tyytyväinen myös 400 000 euron lisäpanostuksiin naisjärjestöille ja 400 000 euroa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. 

Liikennesuunnittelun osalta Lohikoskea ilahduttaa se, että valtiovarainvaliokunnan mietinnössä edellytetään panostuksia kestävien liikkumistapoja edistämiseen. MAL-sopimusten osalta tulee varmistaa panostukset kaupunkiseutujen joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn ja kävelyyn. 

– Tämä on tärkeää sekä ilmaston näkökulmasta että niille sadoille tuhansille ihmisille, jotka käyvät töissä oman kotipaikkakuntansa ulkopuolella päivittäin, sanoo Lohikoski. 

– Valiokunta edellyttää nimeltä mainiten, että Keravan liityntäpysäköinnin asemakeskuksen suunnittelu käynnistetään pikaisesti, Lohikoski iloitsee.

Lisäksi valiokunta pitää tärkeänä, että hallitus aikoo parantaa yksilöllisiä työvoimapalveluita lisäämällä TE-toimistojen resursseja.

– Keväällä käynnistetään työllisyyden kuntakokeilut, joissa kunnat vastaavat työnhakijoiden palveluista. Tarkoituksena on nykyistä paremmin tunnistaa työllistymisen esteet sekä osaamisen kehittämistarpeet, sanoo Lohikoski.

Lohikoski on tyytyväinen, että Kerava pääsi mukaan työllisyyden kuntakokeiluun yhdessä Vantaan kanssa.

Suomen valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on noin 57,7 miljardia euroa. Tavoitteena on, että eduskunta hyväksyy talousarvion lopullisesti ensi viikon loppuun mennessä.

Valtiovarainvaliokunta esittää budjettiin lisättäväksi mm.:

– Koululaisten tasa-arvoisten taidevierailujen toteuttaminen 1 400 000 €

– Lukutaidon vahvistaminen 1 500 000 €

– Vapaa-ajattelijat ry:n toiminta 30 000 €

– DocPoint-festivaalin 20-vuotisjuhlavalmistelut ja nuorten dokumenttielokuvakiertue 100 000 €

– Vekarateatterin 30-vuotisjuhlajärjestelyt 25 000 €

– Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen (Gutsy Go) 250 000 €

– Women in Film and Television Finland (WIFT Finland) ry:n toiminta 100 000 €
– Kriittinen korkeakoulu 50 000 €
– Metsähallitus: kansallispuistot ja luontokohteet 3 400 000 €
– Naisjärjestöjen toimintaan 400 000 €
– Lähisuhdeväkivallan torjumiseen 400 000 €

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *