Pienemmät luokkakoot ja kotiapua lapsiperheille

TIEDOTE:

Vasemmistoliiton perhepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski haluaa 20. marraskuuta vietettävän YK:n lapsen oikeuksien päivän tiimoilta muistuttaa, että kaikki lapset ovat yhtä arvokkaita.

“Lasten oikeus yhdenvertaiseen kohteluun unohtuu perussuomalaisia myötäilevässä maahanmuuttokeskustelussa. Maahanmuuttajalapset ja kotimaisiin vähemmistöihin kuuluvat, esimerkiksi romanilapset, kohtaavat arkielämässään liian usein syrjintää ja ennakkoluuloja”, Lohikoski huomauttaa.

Lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden, varallisuuden tai ominaisuuksien vuoksi. Yksinäisyys ja ulkopuolelle jääminen on syrjäytymisen kaikkein suurin syy – myös nuorten itsensä mielestä.

Koulukiusaamiseen puututtava

Vasemmistoliitto on huolestunut lapsiperheiden kasvaneesta köyhyydestä ja siitä, ettei hallitus tunnu ottavan köyhyyden poistamista lainkaan vakavasti.

”Lasten elämän pitäisi sisältää vähemmän suorittamista ja kilpailua, enemmän leikkiä, aikuisten läsnäoloa ja välittämistä. EK:n vaatimukset lomien lyhentämisestä ovat tässä valossa kuin myrkkyä lapsiperheille.”

Koulukiusaamisen kitkemiseen paras lääke on luokkakokojen pienentäminen ja lasten ja perheiden hyvinvointipalvelujen turvaaminen. Vasemmisto vaatii luokkakokojen on pienentämistä siten, että opetusryhmän enimmäiskoko on 20 oppilasta. Näihin porvarihallituksellakin olisi ollut mahdollisuus panostaa jakamalla vähemmän veronkevennyksiä rikkaille ja enemmän rahaa palveluiden tuottamiseen kunnille.

Kotiapua lapsiperheille

Vasemmistoliitto muistuttaa poliittisten päättäjien velvollisuudesta huomioida lapsen oikeuksien sopimus ja sen vaatimukset tasa-arvosta sekä lasten osallisuudesta.

”Lasten ja nuorten kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin edistäminen on inhimillisesti, yhteisöllisesti ja taloudellisesti kestävämpää kuin ongelmien korjaaminen jälkikäteen. Lapsiperheiden kotiavun ja muun ennaltaehkäisevän tuen saatavuuteen kannattaa satsata”,
Lohikoski toteaa.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus korostaa lapsen oikeutta suojeluun ja huolenpitoon, laadukkaisiin koulu-, terveys- ja lastensuojelun palveluihin, perheiden toimeentuloon sekä lapsen oikeutta osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi hänelle tärkeissä asioissa.
Lapsen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille.

Pia Lohikoski,
Vasemmistoliitto
Perhepoliittisen ryhmän pj
Puoluevaltuuston 1. varapj
Keravan kaupunginvaltuutettu

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *