Pieniä tarinoita tasa-arvosta

Pia Lohikoski kampanjoimassa Keravalla. Kuva Lauri HerttuainenMinulle on ollut lapsuudesta asti selvää, että politiikka kuuluu myös naisille. Olen duunariperheen tyttärenä ollut aivan pienestä asti mukana niin vappumarsseilla, yhdistysten juhlissa kuin rauhanmarsseillakin. Joskus pääsin myös äitini mukaan kokoukseen ja siellä oli mielestäni jännittävää.

Aikuisena olen ollut mukana kymmenissä kansalaisliikkeissä ja monenlaisissa kampanjoissa. Aina on ollut mielestäni selvää, että minulla on yhtä suuri arvo ja oikeus astua liikkeiden jäseneksi tai johtoon, riippumatta siitä, että olen nainen. Olen saanut aina ääneni kuuluville.

Tultuani mukaan kunnallispolitiikkaan syksyn 2008 vaaleissa aikuisena 30-vuotiaana akateemisena perheenäitinä, havaitsin, että kuntapolitiikassa olenkin vain se ”uusi tyttö”. Sain siis huomata tultuani valituksi kaupunginvaltuustoon, että maailma ja arvohierarkia kuntapolitiikassa onkin erilainen, kuin mihin olin vasemmistolaisessa järjestömaailmassa tottunut.

Kaupunginvaltuustossa puheenvuoroihin suhtaudutaan eri lailla, riippuen siitä, kuka ja mistä puolueesta puheenvuoron pitäjä on. Oli järkytys huomata, että valtuustosalin oikealla laidalla alkoi kuulua hörähtelyä ja muminaa, kun pidin puheenvuoroa.

Riippumatta siitä, oliko puheenvuoroni spontaani vai pitkään valmisteltu ja tutkimustietoon pohjautuva, sama valtuustosalin oikean laidan setäjengi yritti näyttää kaapin paikkaa naureskelemalla puheenvuoroni päälle. Ja meidät kaikki on sentään valittu valtuustoon demokraattisissa vaaleissa edustamaan kuntalaisiamme. Eipä sen puoleen, eivät he minua ole saaneet hiljennettyä. Päin vastoin, olen korottanut ääntäni entuudestaan.

Ikävä kyllä samaa ilmiötä, naureskelua ja keskeyttämistä, on esiintynyt myös kaupunginhallituksessa. Muutaman kerran on pitänyt aivan huomauttaa ääneen, että puheenvuoroni on kesken, odottakaa omaa vuoroanne. Olen jäänyt ihmettelemään, missä arvokkuus ja kunnioitus demokratiaa kohtaan? Missä tasa-arvoinen kohtelu ikään, sukupuoleen, sosiaaliseen taustaan ja poliittiseen kantaan katsomatta?

Tasa-arvon päivänä 19.3. meillä on yhä tekemistä, että tekisimme tasa-arvosta totta myös kaikilla päätöksenteon areenoilla.

x
Pia Lohikoski

#pieniätarinoita

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *