Politiikan suunnanmuutos on välttämätön

Julkaistu Keski-Uusimaassa 11.5.2010 Lukijan kynästä palstalla


Nimimerkki ”Veronmaksaja” suuntasi 7.5. kysymyksensä 160 merkkiä -palstalla ilmeisesti minulle. Nimimerkki kirjoitti, että eduskuntaehdokas vaatii luokkien pienentämistä, rakennushankkeiden lisäämistä jne. ja kysyi, että eikö Kreikasta opittu mitään. Hän viitannee vappupuheeseeni, jossa totesin, että porvarihallituksen rikkaita suosiva veroelvytys ei toimi, vaan tarvitaan työllistävää ja yhteiskunnallisesti hyödyllistä elvytystä, kuten kunnallista vuokra-asuntotuotantoa sekä Keravan uimahallin remontti ja Kurkelan koulun laajennushanke.

Niin, opittiinko Kreikasta mitään? Nyt oikeistohallituksen ja EU-eliitin junailema tuki Kreikan talouden pelastamiselle osoittaa, että yhteiskunnassa rahaa kyllä riittää pankeille ja talousjärjestelmien takuiksi. Porvarihallitus on siis valmis laittamaan veronmaksajien rahoja kattamaan pankkien tappioita (kuten edellisenkin laman aikana), mutta ei hyvinvointivaltion yhteen keskeisimpään tasa-arvoa edistävään kulmakiveen, eli koulutukseen.

Jos Suomella on varaa syytää miljardeja pankkien tukemiseen, on meillä yhtä hyvin varaa säätää laki 20 oppilaan maksimiluokkakoosta ja säilyttää tasa-arvoinen maksuton koulutusjärjestelmä. Meillä on myös varaa uudistaa koulutusjärjestelmämme siten, että oppivelvollisuusikä pidennetään 18 vuoteen asti ja nuorille toteutetaan sekä koulutus- että työllistymistakuu. Samoin kunnilla on oltava varaa säilyttää inhimillisen kokoiset ja yhteisöjen elinvoimalle tärkeät lähikoulut. Esimerkiksi Kanniston koulun alasajo oli todella lyhytnäköistä oikeistopolitiikaa.

Koulutukseen satsaaminen on arvovalintakysymys ja siksi se sisältää myös ajankohtaisen poliittisen muutoksen vaatimuksen. Sama virsi rahan vähyydestä kaikuu oikeistopuolueiden ja virkamiesten suusta oli sitten lama tai nousukausi. Meillä on oltava tulevaisuudessa riittävästi voimaa tehdä toisenlaisia päätöksiä. Tarvitaan lisää selkeästi ja suoraselkäisesti vasemmistolaisia päättäjiä. Tarvitaan lisää päättäjiä, jotka haluavat järjestää yhteiskunnassa asiat, kuten koulutuksen, ihmisten eikä rahan ehdoilla.

Pia Lohikoski
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Kerava

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *