Puhetta politiikasta, vieraana Dan Koivulaakso

Dan Koivulaakso Pia Lohikosken puhetta politiikasta -ohjelmassaTällä viikolla pureudumme työelämän kysymyksiin. Vieraanani on kaupunginvaltuutettu, JHL:n sopimustoimitsija Dan Koivulaakso.

Millaisia ovat tämän päivän työväen kamppailut

Mistä on kyse, kun puhutaan työelämän prekarisoitumisesta? Millaisten kysymysten parissa ay-liikkeessä tänä päivänä kamppaillaan? Mihin tarvitaan nimenomaan työväenpuolueeksi itseään profiloivaa punavihreää vasemmistoa?

Millaisista asioista on kyse nollatuntisopimusten kieltämistä ajavassa kansalaisaloitteesta ja siihen liittyvässä kampanjassa? Entä mitä tapahtui Palmian taannoisessa yhtiöittämistapauksessa ja millaista kamppailua sitä vastaan käytiin ja miksi?

Jaetaan työtä työaikaa lyhentämällä

Jokaisella on Vasemmiston mielestä oltava halutessaan oikeus kokoaikaiseen ja vakituiseen työhön. Työtä on jaettava myös työaikaa lyhentämällä, ansiotaso turvaten ja tuottavuuden kasvu huomioiden. Pitkän aikavälin tavoitteena on 30 tunnin työviikkoon siirtyminen. Työajan lyhentäminen ja työaikajoustot tulee toteuttaa työntekijän lähtökohdista.

Ammattiyhdistysliikkeen asemaa työntekijöiden etujen valvomisessa on vahvistettava Euroopan laajuisesti, työntekijöiden järjestäytymistä ja lakko-oikeutta on tuettava kaikkialla. Kollektiivinen neuvotteluoikeus on ulotettava myös itsensä työllistäviin ja freelancereihin.
Naisten, ikääntyvien, opiskelijoiden tai maahanmuuttajien syrjintä heikentää työsuhteita ja palkkoja. Työelämässä tapahtuvaan syrjintään on puututtava tehokkaasti, eikä ongelmista selviytyminen saa jäädä yksittäisen työntekijän harteille. Syrjinnän moniperusteisuus on huomioitava – syrjinnän syyt kuten sukupuoli, etninen tausta tai vammaisuus voivat kietoutua toisiinsa. Ikääntyneiden työntekijöiden syrjintä on myös vakava ongelma, jonka laajuus saattaa kasvaa eläkeiän noustessa. Syrjinnästä on säädettävä riittävät sanktiot.

Työelämän ja vanhemmuuden yhteensovittaminen

Vasemmiston lähtökohta on, että työ ja perhe-elämä on voitava sovittaa yhteen. Työelämää ja vanhemmuutta on tuettava myös ihmisten tarpeisiin vastaavilla julkisilla palveluilla. Työn ja omaishoivan yhdistämistä pitää kehittää samaan tapaan kuin pienten lasten hoivassa, kuitenkin siten, että vastuu ei kaadu perheiden ja naisten harteille.

[soundcloud]https://soundcloud.com/radiorapu/puhetta-politiikasta-1742015-vieraana-dan-koivulaakso[/soundcloud]

Kuuntele aiempia ohjelmia täältä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *