Mitä Suomen hallituksen tuore budjettiesitys lupaa tavallisille uusmaalaisille pientaloissa asuville ja junalla kulkeville perheille? Kunnallis- ja kiinteistöverot ovat jo useimmissa kunnissa nousseet, nyt hallitus tarjoaa lisäksi energiaveron korotuksia ja lähiliikenteen junavuorojen supistuksia.
Työn verotuksesta kulutuksen verotukseen, on valtionvarainministeri Käteisen ohjenuora. Eli meitä viedään kohti tasaveroa. Hyvätuloisten tulovero on keventynyt, mutta kunnallis-, arvonlisä- ja kiinteistöverot nousevat. Välillinen verotus ja palvelumaksut vievät pieni- ja keskituloisilta suhteellisesti enemmän. Pienituloinen käyttää kaikki tulonsa välttämättömyyksiin, kuten asumiseen, ruokaan, vaatteisiin ja lääkkeisiin.
Energiaveron korotuksella paikataan aukkoa budjetissa, joka syntyi, kun hallitus poisti työnantajilta KELA-maksun. Se maksatetaan nyt rivikansalaisilla kotitalouksien lämmitys- ja sähkölaskuja korottamalla. Jo ennestään korkeat asumiskustannukset nousevat.
Erityisesti hallituksen esitys kirpaisee vanhoissa omakotitaloissa asuvia pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä sekä eläkeläisiä. Omakotiasuminen on Kehä Kolmosen ulkopuolella ollut mahdollista myös keskituloisille duunariperheille, mutta jatkossa siihen alkaa olla varaa vain rikkailla. Suuret asuntolainat ja osalla työttömyys yhdistettynä asumiskustannusten nousuun ovat aikapommi monissa perheissä.
Ympäristöverot eivät saa olla fiskaalisia. Ihmisten pitää voida kulutuskäyttäytymisellään välttyä ympäristöveroilta. Miten rintamamiestalossa asuva pienituloinen muuttaa lämmityksensä ekologiseksi? Energiaverouudistus kun tarjoaa vain keppiä, eikä lainkaan porkkanaa. Ilmastonmuutosta on torjuttava, mutta ei niin, että ajetaan pienituloiset perheet kodeistaan. Öljy- ja sähkölämmitteisten talojen muuttamista pelletti- tai maalämpötaloiksi pitäisi päinvastoin tukea.
Ilmastonmuutosta torjutaan myös joukkoliikenteellä. Seinäjoki-Oulu ratahanke on tärkeä Pohjois-Suomelle. Sitä ei saa kuitenkaan rakentaa Ruuhka-Suomelle tärkeiden Z-junien, Kehäradan tai pääkaupunkiseudun joukkoliikennetuen kustannuksella. Keravalta Helsinkiin päivittäin junailevana tiedän, että Z-junat kulkevat täysinä. Tarvitsemme lisää juna- ja bussivuoroja leikkausten sijaan.
Oikeudenmukaisen verotuksen periaate on, että kukin maksaa veroja kykynsä mukaan. Mitä suuremmat tulot, sitä enemmän voi maksaa veroja. Kasvavaa tuloerokuilua voitaisiin kaventaa, jos hallitus haluaisi sosiaalisesti oikeudenmukaisen verouudistuksen. Nyt kaivattaisiin Robin Hoodia, joka ottaisi rikkailta ja antaisi köyhille. Ehkä Zorroakin, joka puolustaisi kansalaisia hallituksen kurjistustoimilta ja tunnuksensa mukaan suojelisi Z-junia.
Pia Lohikoski
Keravan kaupunginvaltuutettu,
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston 1. varapj
(Kolumni on julkaistu 17.9.2010 Keski-Uusimaan puheenvuoropalstalla)