Ruukkeja, graffiteja ja kesäteatteria

Elämme jälleen lähimatkailun ennätyskesää. Suosiota ovat nauttineet monet kohteet ympäri Suomea, itse olen matkaillut lähinnä Uudellamaalla. Täälläkin riittää paljon nähtävää.

Kotikaupunkini Kerava on tänäkin vuonna purkutaiteen pääkaupunki. Taiteen kotitalo -näyttely kannattaa nähdä, jos on kiinnostunut, mitä potentiaalia esimerkiksi graffititaiteilijoille tarjoaa tyhjillään purkua odottava vanha vuokrakerrostalo. Yli 80 taiteilijaa, viisi kerrosta ja 70 tilaa täynnä teoksia.

Modernin ja urbaanin vastapainoksi omat silmäni kaipaavat historiallisia miljöitä ja vehreyttä. Kesällä avoinna ovat olleet monien paikkakuntien kotiseutumuseot, ja muut mielenkiintoiset kohteet, kuten esimerkiksi vanha tiilitehdas Jokelassa. 

Samoin kaikki Uudenmaan vanhat ruukkialueet ovat hyvin erilaisia ja viehättäviä päiväretkikohteita. Monista niistä löytyy historian lisäksi nykytaidetta, käsityöläisiä, pieniä puoteja ja kahviloita.

Vaikka Fiskars on ruukeista tunnetuin ja kaupallisesti muita paljon edellä, kannattaa sen lisäksi piipahtaa lähettyvillä ihastelemassa myös Billnäsin ja Antskogin ruukkialueita Raaseporissa sekä Fagervikia Inkoossa.

Strömfors Ruotsinpyhtäällä Loviisassa punaisine aina 1700-luvulta periytyvine puurakennuksineen on erittäin idyllinen ja kesäaikaan täynnä elämää: vaihtuvia taidenäyttelyitä, kahviloita, puoteja ja ravintoloita. Marieforsin ruukki Keravanjoen varrella Tuusulan Kellokoskella on puolestaan rosoisen kaunis pala Suomen teollistumisen historiaa, paljon pieniä kiinnostavia liikkeitä sielläkin. 

Pääsin käymään Karkkilassa vanhalla Högforsin alueella kurkistamassa mitä kaikkea kulttuurialan toimintaa sinne on viriämässä aiemmin purku-uhan alla olleisiin ruukki- ja tehdasrakennuksiin. Tapasin sattumalta myös elokuvaohjaajat Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän uuden syksyllä avattavan elokuvateatteri Kino Laikan rakennustyömaalla. Tämä saattoi olla kesäni kohokohta.

Onneksi tänä kesänä ovat avoinna saaneet olla myös kesäteatterit, jotka tarjoavat koronakurjimuksen keskellä teatterin ystäville kaivattuja elämyksiä. Olen matkannut sadun siivin Keravalla Vekarateatterissa Alas Taikavirtaa ja päässyt Karkkilan Työväennäyttämöllä Kulkurin valssin pyörteisiin. 

Pia Lohikoski

Kansanedustaja, VAS

Keravan kaupunginhallituksen vpj

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *