Sampolan palvelukeskus ei saa johtaa palveluiden leikkauksiin eikä lykätä kouluinvestointeja

Keravan valtuusto hyväksyi eilen 3.9.2012 suunnitelman Sampolaan rakennettavasta uudesta palvelukeskuksesta, jonne tulee tarpeelliset tilat mm. sosiaalityölle, perheneuvolalle, hammashoidolle, kansalaisopistolle, nuorisotoimelle, järjestöille kokoontumistiloja ym. Hanke on tärkeä, mutta se tuotiin kiireellä ja melko vähällä keskustelulla, joka aiheuttaa huolen vaikutuksista muihin tärkeisiin investointeihin.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti pöytäkirjaan seuraavan ponnen:
”Sampolan palvelukeskus -hanke ei saa vaarantaa jo hyväksyttyä investointiohjelmaa, jonka mukaan mm. Kurkelan koulun laajennus ja huonokuntoisten koulujen remontti, päiväkoti-investoinnit sekä uimahallin laajennus ja peruskorjaus ovat kiireellisiä ja pikaisesti toteutettavia.”

Loppu alibudjetoinnille

Lisäksi valtuustossa keskusteltiin Sosiaali- ja terveystoimen budjetin riittävyydestä. Alibudjetoinnin seurauksena toimialalla joudutaan tekemään tälle vuodelle jo aiempien lisäksi vielä lisätalousarvio, johtuen siitä, että valtuusto ei valitettavasti viime vuonna myöntänyt riittävästi rahaa, vaikka sote-lautakunta esitti kyllä suurempaa budjettia. Keravalle on pesiytynyt huono tapa, että ei budjetoida tarpeita vastaavasti, vaikka asiantuntijalautakunta esittää valtuustolle todelliset budjetointitarpeet, vaan sekä sote-puolelle että kasvatus- ja opetustoimeen on vuosi vuodelta budjetoitu säästöbudjetti, jolla on kiristetty toimialojen taloutta. Toivottavasti Sampolan palvelukeskus ei jatkossa myöskään ole syy väittää, että palvelut on edelleen budjetoitava säästöbudjetilla, joka tarkoittaa käytännössä palveluiden tason leikkauksia.

Asuminen on perusoikeus

Keravan asuntopoliittinen ohjelma tullaan myös pian päivittämään. Kaavoitus- ja asuntopoliittisessa katsauksessa kuultiin, kuinka kaavoitettu tonttimaa on vähissä. Kunta on typerästi myynyt kerrostalotontit gryndereille, jotka eivät rakenna. Vasemmiston on jo aikoinaan vastustanut näitä tonttikauppoja. Maata ei nyt siis oikein ole, kaavavarannot loppumassa. Jatkossa maapolitiikkaa joudutaan muuttamaan, että aktiivisemmin hankitaan maata ja kaavoitetaan. Jotkut olivat valtuuston oikealla laidalla huolissaan siitä, että varakkaat muuttavat pois Keravalta, kun täällä ei ole riittävästi omakotitontteja.

Kaikenlaista tonttimaata ja kaikenlaisia asukkaita tarvitaan. Toivottavasti ei kuitenkaan pelkästään haalita miljonäärihuviloita, kuten oikeisto näytti toivovan, vaan pidetään huolta ihan tavallisista asunnontarvitsijoista myös ja kaavoitetaan tontteja vuokra-asuntotuotantoonkin. Asunto on perusoikeus, ja asuntoon on oikeus myös pieni- ja keskituloisilla, ei vain kokoomuksen kaipaamilla varakkailla veronmaksajilla.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *