Sekunda-Suomea rakentava hallitus on kaadettava

Suomessa on vuodesta 2015 ollut vallassa Sipilän hallitus, joka ensin uhkaili pakkolaeilla ja ajoi lopulta läpi kilpailukykysopimuksen, joka todellisuudessa on työväestön kyykytyssopimus.

Sipilän hallitus lupasi, ettei työttömyysturvasta leikata. Ja silti hallitus kehitti niin sanotun aktiivimallin, joka leikkaa nyt liki puolelta työttömistä, jotka eivät omasta aktiivisuudestaan huolimatta ole löytäneet töitä. Hallitus rankaisee työttömiä siitä, että avoimia työpaikkoja on vähemmän kuin työnhakijoita.

Vastikään pidetyssä kehysriihessä kadettiin lisää kylmää vettä duunareiden ja aivan erityisesti nuorten niskaan.

Työsopimuslakia aiotaan muuttaa niin, että työnantaja saa tehdä kolme kuukautta työttömänä olleen, alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä.

Samoin työntekijöiden irtisanomista pienissä yrityksissä helpotetaan keventämällä ”yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä 20 henkeä tai sen alle työllistävissä yrityksissä”.

Hyvät ystävät!

Sipilän hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen työttömyyden vähentämisen, mutta toimii aivan päinvastoin työntekijöiden irtisanomissuojaa heikentämällä.

Samoin hallitus ilmoitti aiemmin tavoitteekseen työllisyyden parantamisen, mutta lähti tekemään sitä nurinkurisesti työssä olevien työaikaa pidentämällä.

Eikö kaiken järjen mukaan pitäis toimia juuri toisin? Jos työaikaa pidentämisen sijaan lyhennettäisiin työtä jakamalla, riittäisi työpaikkoja aiempaa useammille robotisaation ja automatisaation etenemisestä huolimatta.

Suomessa on jo entuudestaan eurooppalaisittain heikko irtisanomissuoja. Miten työttömyyttä vähentää se, että tarjoillaan yrityksille pikavoittoja, joissa pörssikursseille saadaan nostetta henkilökuntaa vähentämällä ja omistajille osinkoja jakamalla?

Pörssiasiantuntijoiden mukaan kriisivuosinakin pörssiyhtiöt ovat mieluummin jakaneet osinkoja kuin investoineet. Useimmat näistä yrityksistä toimivat kansainvälisesti, joten niiden verot eivät ole välttämättä edes Suomeen maksettuja veroja.

EK:n talutusnuorassa kulkeva Sipilän hallitus luo sekunda-Suomea, jossa tarjotaan työttömille ruoskaa ja surkeita töitä nollasopimuksilla, eikä panosteta kunnollisiin työsuhteisiin, tuotekehitykseen ja laatuun.

Yritystukien uudistaminen sen sijaan törmäsi seinään, kun tukea saavat lobbarit eivät olleet uudistuksesta kiinnostuneet. Hallitus jatkaa siis fossiilikapitalismin tukemista sen sijaan, että suuntaisi kohti ekologista rakennemuutosta, joka loisi satojatuhansia uusia työpaikkoja.

Hyvät toverit!

Vuodenvaihteessa Sipilän hallitus jatkoi koulutusheikennyksiä toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformilla, jossa epävarmuus lisääntyy ja resurssit pysyvät vähäisinä jo edellisten leikkausten vuoksi.

Samaan aikaan kokoomusministeri puhuu lukioreformista, jossa lisätään resursseja ja tukea. Kaukana on toisen asteen tasa-arvoisuus.

Tarvitaan oppivelvollisuusiän nosto siten, että kaikki nuoret käyvät toisen asteen koulutuksen. Tähän välttämättömään uudistukseen on sisällytettävä toisen asteen koulutuksen täysi maksuttomuus. Se olisi todellinen vastaus osaamisen vahvistamiseen ja myös koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

Hyvät ystävät!

Varhaiskasvatusta Sipilän hallitus on romuttanut poistamalla subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja kasvattamalla päiväkotien ryhmäkokoja.

Kirsikkana katastrofalisen kakun päällä on nyt uusi varhaiskasvatuslakiesitys, jossa aiempia virheitä ei korjata, mutta aiotaan uhrata lastentarhahoitajat.

Ammattiliitot pelkäävät tuhansien hoitajien työpaikkojen katoavan ja lasten hoidon heikkenevän. Meidän on varmistettava ettei näin käy.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettava, ryhmäkokoja on pienennettävä ja työntekijöiden määrää on lisättävä uudessa laissa.

Hyvät toverit!

Minulta riittää ymmärrystä ja tukea niin varhaiskasvattajien ulosmarsseille päiväkodeista, kuin myös lakkoileville rakennusalan ammattilaisille.

Mutta vaikeampi on ymmärtää, kuinka valtakunnasovittelija voi loikata kesken työehtosopimusneuvotteluiden työnantajaosapuolen leipiin.

Nykyinen Suomen hallitus ei nauti enää gallupien mukaan kansan enemmistön luottamusta. Meillä on siis täydet mahdollisuudet koota voimamme ja ottaa tulevissa eduskuntavaaleissa valta pois leikkauspolitiikkaa ajavilta oikeistovoimilta.

Toisenlainen politiikka on mahdollista. Siihen uskoivat toverimme 100 vuotta sitten ja siihen meidän on uskottava myös tänään. Eikä vain uskottava, vaan toimittava aktiivisesti sen puolesta, joka päivä.

Hyvää vappua!

Lyhennelmä Kirkkonummen vappujuhlassa pidetystä puheesta 1.5.2018

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *