Solidaarisuutta myyjille, ei shoppailla perjantaina

httpvh://www.youtube.com/watch?v=7U3pXOnsWfU

Työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM aloittaa vuorokauden mittaisen lakon perjantaina 16.4.2010 aamukuudelta. Työehtosopimuksen piirissä on 170 000 kaupan työntekijää. Palvelualojen ammattiliiton vuorokauden lakon uskotaan sulkevan perjantaina suurimman osan kaupoista.

Pienipalkkaiset myyjät ansaitsevat solidaarista asennetta myös kauppojen asiakkailta. Kun kaupat ovat perjantaina kiinni yhden päivän, sen voi jokainen varmasti olla shoppailematta. Lakko on kuitenkin ollut tiedossa jo pidemmän aikaa, joten kaupassa on voinut käydä etukäteen, ja seuraavan kerran ne ovat jo lauantaina taas auki.

Hullut Päivät boikottiin

Lakonmurtajista tunnetuin on Stockmann, joka aikoo pitää Hulluja Päiviään myös perjantaina laillisesta lakosta huolimatta. Stockmann on Palvelualojen ammattiliiton mukaan yrittänyt pakottaa työntekijöitään lakon alaisiin töihin ja värvännyt ulkopuolista työvoimaa lakon ajaksi.

Vain viikko sitten Stockmann Oyj maksoi osakkeenomistajilleen osinkoja ja jakoi avainhenkilöilleen
optio-oikeuksia. Mutta jos firman johdolta kysytään, niin ilmeisesti mieluummin otetaan rikkureita murtamaan lakkoa Hullujen Päivien ajaksi, kuin kunnioitettaisiin työntekijöiden oikeutettuja vaatimuksia asemansa ja palkkojensa parantamiseksi.

Ei osteta rikkureilta

Työnantajat ovat väittäneet lakon koskevan vain PAMin jäseniä. Lakossa ovat kuitenkin työt, joten lakko koskee kaikkia työntekijöitä riippumatta siitä, ovatko he liiton jäseniä vai ei. Lakonalaisen työn tekeminen on työntekijälle kuin sahaisi oksaa jolla itse istuu.

Hetkellisesti tehty rikkurityö voi näkyä etuna palkkapussissa, mutta jos työnantaja onnistuu tavoitteissaan heikentää ammattiyhdistysliikettä, tulee jokaisen työntekijän asema heikkenemään pidemmällä tähtäimellä. Siksi rikkurityövoimalla auki pidetyistä kaupoista ei pidä myöskään tehdä ostoksia.

Mitä PAM vaatii

Kaupan katteet ovat Suomessa varsin hyvät. Kohtuullinen osa tästä kuuluisi ilman muuta kaupan alan työntekijöille ja siksi palkkoja olisi syytä korottaa. Myös kaupan alan työsuhteiden ehtoja olisi syytä parantaa. Myyjillä teetetään huomattavan paljon vastentahtoista osa-aikatyötä. Kyse on myös työelämän pelisääntöjen noudattamisesta. Tässä linkki PAMin vaatimuksiin.

Mikäli kaupan alalle ei synny uutta työehtosopimusta, PAM aloittaa uuden lakon vapun alla. Lakko alkaisi keskiviikkona 28. huhtikuuta kello 6 ja päättyisi lauantaina 1. toukokuuta kello 6.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *