Hesari kirjoitti tänään: ”Koko sote lepää naisten harteilla”. Näin se on. Sote-alan työntekijöistä 85% on naisia.
Sote-alan palkkaus- ja työolokysymys onkin ennen kaikkea tasa-arvokysymys.
Olemme nähneet kuinka naiset ovat kyllästyneet tekemään raskasta työtä hoiva-alalla alipalkattuna. Hoitajien viime syksyinen palkkaneuvottelutulos oli pitkän ja kovan väännön takana.
Naisvaltaisten hoiva-alojen palkkakuopan tilkkimisessä on kuitenkin vielä pitkä matka edessä. Alalle tarvitaan artikkelin mukaan jo pelkästään 16.600 sairaanhoitajaa lisää.
Jotta nämä työntekijät saadaan pysyvästi alalle, ei pelkkä parempi palkka ja työvoiman houkuttelu ulkomailta riitä. Myös työolojen on parannuttava.
Tähän tulokseen päästäksemme yhteiskunnan on muututtava nopeammin. Olemme muita pohjoismaita jäljessä sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksessa – hoivatyön aliarvostus ja jatkuva aliresursointi on nyt loputtava.
Mielestäni julkisilla aloilla tulisi myös lisätä työpaikkademokratiaa. Työntekijät ovat pääsääntöisesti parhaita asiantuntijoita oman työnsä järjestämisessä. Työntekijöiden pitäisi saada sanoa sanottavansa esimerkiksi työnjaosta ja alan tarvisemien tukipalvelutöiden resurssoinnin tasosta.
Johtamiseen on kiinnitettävä huomiota, mutta uusien väliportaiden luomisen sijaan työntekijät ansaitsevat enemmän valtaa oman työnsä suunnitteluun myös julkisilla aloilla. Osallisuus lisää motivaatiota ja työhyvinvointia.