Sote-alueiden epäterve riippuvuus vuokra- ja ostopalveluista katkaistava

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ongelmissa. Hoitoon pääsy on vaikeaa ja jonot pitkiä. Henkilöstöstä on julkisissa palveluissa pulaa, mikä vaikeuttaa ihmisten tarvitsemien palveluiden järjestämistä.

Hyvinvointialueilla ennakoidaan olevan noin 1,2 miljardia alijäämää. Keskeinen syy, että menot kasvavat budjetoitua nopeammin, on vuokratyövoiman ja ostopalveluiden käyttö. 

Useilla sote-alueilla ostopalveluiden menot ovat jo ohittaneet alueen omat henkilöstökulut.

Pitkin syksyä on mediassa julkaistu kirjoituksia lääkäreiltä, jotka nostavat esille sosiaali- ja terveydenhuollon epäkohtaa: vuokratyövoiman ja ostopalveluiden kallista hintaa ja hyvinvointialueiden epätervettä riippuvuutta näistä. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus ei kestä, jos julkisen sektorin lääkäripula paikataan vuokralääkäreillä, joille maksetaan rekrytointifirman kautta tuplapalkka verrattuna terveyskeskuslääkäreihin.

Monilla alueilla myös hoitajien ja sosiaalityöntekijöiden työpanosta joudutaan hankkimaan vuokratyöfirmojen kautta. Sote-ammattilaisten työpanos ostopalveluna on moninkertaisesti kalliimpaa, kuin jos samat henkilöt olisivat suoraan töissä hyvinvointialueella. Välitysfirmat tekevät bisnestä.

Lisäksi hintatasoon vaikuttaa, että monissa sosiaalihuollon palveluissa kuten ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa, vammaisten asumispalveluissa, lastensuojelun sijaishuollossa ja päihdehuollossa on ulkoa ostettujen palveluiden osuus hyvin suuri. 

Tällöin yritykset voivat määrittää hintatason itse, eikä hyvinvointialueilla ole tosiasiallisia mahdollisuuksia kieltäytyä kovista hinnankorotuksista. 

Vuokratyövoiman ja ostopalveluiden käyttöä oli olemassa jo ennen sote-uudistusta, eli ongelmat eivät syntyneet uuden mallin myötä. Soten rahoitusmallia ei kuitenkaan ole rakennettu vastaamaan näin nopeaa menojen kasvua.

Maan hallituksen kaavailemat sote-rahoituksen leikkaukset eivät ongelmia ratkaise, vaan uhkaavat pahentaa tilannetta. 

Olisi tärkeää, että hyvinvointialueet saisivat työrauhan, että ne voisivat panostaa oman tuotannon kasvattamiseen palveluissa, joissa ulkoa ostetun palvelun osuus on liian suuri.

Pia Lohikoski

Vantaan ja Keravan aluevaltuutettu

Keravan kaupunginhallituksen jäsen

(Julkaistu Keski-Uusimaassa 8.11.2023)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *