Sote-valmistelu keskeytettävä

Vasemmistoliiton ryhmä esittää, että Uudenmaan liitto keskeyttää toistaiseksi sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun, kunnes asiaa koskevaan lainsäädäntöön saadaan selkeys.

Uudenmaan liiton valtuusto otti 13.3.2018 kannan, jossa selkeästi vastustaa uudistuksen eteenpäin viemistä. Kannanotossaan valtuusto ”pitää esitettyä maakuntamallia vahingollisena, koska se ei ota huomioon maan suurimman maakunnan ja pääkaupunkiseudun erityispiirteitä”. Lisäksi valtuusto toteaa, että ”maakuntaa hallintomallina ja uudistusta ei tule toteuttaa Uudellamaalla esitetyllä tavalla.”

Valmistelulla ei toistaiseksi ole ollut lainsäädännöllistä pohjaa, sillä eduskunta ei ole hyväksynyt asiaa koskevia lakia. Aikataulun jatkuvan lykkääntymisen takia uudistuksen toteutuminen on yhä epävarmempaa.

Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta kiinnitti lausunnossaan huomiota valmistelun ongelmallisuuteen. Perustuslakivaliokunnan mukaan eduskuntaa ei lainsäätäjänä saa asettaa tapahtuneiden tosiasioiden eteen pitkälle viedyllä valmistelulla ilman lainsäädäntöä. Valiokunta moitti erityisesti valinnanvapauden pilottikokeilua. Sen seurauksena sosiaali- ja terveysministeriö on keskeyttänyt pilottihankkeet.

Myös Uudenmaan liitossa pilottien valmistelu on tässä vaiheessa keskeytettävä.

Lisätietoja:
Pia Lohikoski, puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Uudenmaan maakuntavaltuustoryhmä
050-3629496

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *