Soteyhtiövalta sekavine himmeleineen vai avoimet julkiset palvelut

Meillä on Suomessa vallassa tällä hetkellä kolmen porvaripuolueen leikkaajahallitus. Se leikkaa mm. lapsilta, se leikkaa vanhuksilta, työttömiltä, opiskelijoilta ja palkansaajilta.

Meitä on kikytetty ja nyt meitä kiusataan SOTE-uudistuksella, jossa uhkana on palveluiden yksityistäminen veroparasiittiyhtiöille. Hallitus siis jakaa mammonaa varakkaimmille ja suuryrityksille.

Kuntapalvelut ovat lähellä arkea. Niissä on kyse tavallisten ihmisten tavallisista palveluista. Jatkossa varhaiskasvatus ja opetustoimi nousevat kuntapäättäjien esityslistoilla entistä tärkeämpään asemaan, jos SOTE-uudistus vie mukanaan puolet kuntien nykyisistä budjeteista.

Hallitus leikkasi pienimmiltä lapsilta jo tasa-arvoisen oikeuden varhaiskasvatukseen. Hallitus myös päätti kasvattaa varhaiskasvatusryhmien ryhmäkokoja.

On jäänyt meidän kuntapäättäjien käsiin vääntää siitä, otimmeko nämä varhaiskasvatuksen heikennykset käyttöön omissa kunnissamme.

Itse taistelin Keravalla aktiivisesti sen puolesta, että säilytimme pienemmät ryhmäkoot ja lasten subjektiivisen oikeuden saada varhaiskasvatusta. Onneksi saimme rakennettua paikallisesti riittävän suuren paineen ja saimme torjuttua nämä heikennykset. Valitettavasti kaikissa kunnissa ei käynyt yhtä hyvin.

Tulevissa kuntavaaleissa Vasemmiston kannattaa vahvasti panostaa näihin kysymyksiin ja näiden lapsiin kohdistuneiden heikennysten peruutuksiin. Myös Uudellamaalla.

Vielä muutama sana SOTE:sta. Nykyiset terveyskeskukset eivät säily, jos perustason palvelut pakkoyhtiöitetään, jota linjaa Sipilän oikeistohallitus ajaa. Kansa jätetään tuuliajolle.

Soteuudistus menee väärään suuntaan, palvelut eivät parane. Alunperin tavoiteltu palveluiden integraatio ei toteudu, kun hallitus heittää julkiset palvelut markkinoiden ehdoille.

Hallitus luo sellaista himmeliä, ettei se itsekään tiedä, millainen sotemallista lopulta tulee, kunhan se vain saa pakkoyhtiöitettyä julkiset palvelut.

Sotesopassa tärkeintä näyttää nyt olevan yksityistäminen ja kuntalaisten heittäminen valinnanvapauden nimissä ihmettelemään miltäköhän kokoomusjohtoiselta veroparatiisiyhtiöltä jatkossa palvelut olisi etsittävä.

Onneksi kansalaisilla on valinnanvapaus myös tulevissa kuntavaaleissa.

Soteyhtiövallan ja yksityistämisen sijaan on parannettava kansalaisten palveluja kunnissa ja vallan piilottavan yhtiöittämisen sijaan on parannettava avoimuutta ja kansanvaltaa.

On siis aika viheltää hallituksen peli poikki ja kääntää politiikan suunta vasemmalle.

Puheenvuoro Uudenmaan Vasemmiston piirikokouksessa.


Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *