Suomen ja EU:n on edistettävä koronarokotepatenttien vapauttamista

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ottaa kantaa sen puolesta, että Suomi edistäisi EU-tasolla koronarokotepatenttien vapauttamista. Asia on mediatietojen mukaan nousemassa esiin ensi viikonloppuisessa EU:n ja Intian johdon kokouksessa Portugalissa.

– Globaali pandemia ei ole voitettavissa niin kauan kuin rokotteita ei riitä kaikille eikä edes terveydenhuollon ammattilaisia ja riskiryhmiä pystytä kaikkialla rokottamaan.  Patenttisääntelyyn sisältyvät esteet on poistettava, jotta kaikki mahdollinen käytettävissä oleva rokotetuotanto saadaan valjastettua pandemian selättämiseen, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Lohikoski.

Globaali pandemia ei ole voitettavissa niin kauan kuin rokotteita ei riitä kaikille eikä edes terveydenhuollon ammattilaisia ja riskiryhmiä pystytä kaikkialla rokottamaan.  Patenttisääntelyyn sisältyvät esteet on poistettava, jotta kaikki mahdollinen käytettävissä oleva rokotetuotanto saadaan valjastettua pandemian selättämiseen.

– On kohtuutonta, että lääkefirmat takovat massiivisia voittoja rokotteiden yksinoikeuksien turvin, vaikka rokotteita on kehitetty myös julkisella rahalla. Ne tulisikin nähdä ennemmin julkishyödykkeinä kuin yksityisomaisuutena.

Intia ja Etelä-Afrikka sekä lukuisat muut maat, kansainväliset poliitikot ja järjestöt ovat esittäneet väliaikaista poikkeusta Maailman kauppajärjestön sopimukseen teollis- ja tekijänoikeuksien kaupasta (TRIPS), mutta EU ja Yhdysvallat ovat aiemmin vastustaneet hetkellistä luopumista lääkeyritysten immateriaalioikeuksista.

Heikkenevä tilanne on kuitenkin saanut valtaapitäviä heräämään. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi keskiviikkona, että maa on valmis luopumaan koronarokotteiden patenteista. Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstaina EU:nkin olevan valmis keskustelemaan patenteista luopumisesta.

– Bidenin kanta ei ole haihattelua vaan järkilinja, johon Suomen on yhdyttävä, ja vaikuttamisen paikkamme on nyt. Lännen viivytellessä virus jatkaa muuntautumistaan globaalissa etelässä ja on uhka meille kaikille. Uudet muuntovirukset saattavat levitä myös rokotettujen keskuudessa, joten globaalilla kattavalla rokottamisella on kiire, Lohikoski sanoo.

Porton kokoukseen osallistuvan Intian terveydenhuolto on pahasti ylikuormittunut koronan myötä, ja maassa ilmaantunut viruksen tuplamuunnos pahentaa tilannetta entisestään. Virallisesti tartuntoja kirjataan päivittäin yli 400 000, ja COVID-19-tautiin on tähän mennessä kuollut yli 230 000 intialaista. Todelliset luvut arvioidaan paljon suuremmiksi.

– Kehittyvät maat on jätetty paljolti yksin selviämään koronasta, ja Intian tilanne on tällä hetkellä järkyttävä. Ei voi olla niin, että muu maailma vain jatkaa tämän inhimillisen katastrofin seuraamista sivusta, Lohikoski sanoo.

Pia Lohikoski ja toinen vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo esittivät rokotepatenttien avaamisen edistämistä helmikuisessa kirjallisessa kysymyksessään asiasta vastaavalle ministerille.


Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *