Tasa-arvo takaisin yhteiskunnan keskiöön

Viime hallituskauden ajan tasa-arvo istui oppositiossa. 

Oikeistohallitus romutti päivähoidon tasa-arvoisuutta, leikkasi koulutuksesta, heikensi työelämää kurjistamalla pienipalkkaista naisvaltaista julkista sektoria sekä vaati työttömiltä aktiivisuutta, mutta vastasi porkkanan sijasta kepillä leikaten aktiivimallilla työttömyysturvaa. 

Kansalaiset halusivat vaaleissa muutosta edellisen hallituksen leikkauspolitiikkaan ja sitä he nyt saavat.

Eduskuntavaaleissa voittajat, siis eniten kannatustaan lisänneet puolueet olivat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto. 

On siis luonnollista, että nämä vaalien selvät voittajat ovat nyt hallituksessa, ja yhteistyössä nimenomaan niiden puolueiden kanssa, jotka halusivat tehdä yhteistyötä. 

Niiden puolueiden kanssa, jotka tunnustivat tämän ajan suuret kysymykset: eriarvoisuuden vähentämisen tärkeyden ja ilmastonmuutoksen haasteet.

Hallituksella on myös selkeä enemmistö eduskunnassa, 117 kansanedustajaa, joten äänestäjien tahto toteutuu vahvasti.

Nyt politiikan suunta muuttuu. Suomea kehitetään kaikkien hyväksi, ei vain harvojen. 

Siksi olen ylpeä, että uusi hallitus on nyt palauttamassa subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja pienentämässä varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. 

Varhaiskasvatus on monien tutkimusten mukaan fiksuimpia tapoja vahvistaa osaamista ja vähentää lasten syrjäytymistä.

Perusopetuksen puolella hallitus käynnistää laatu- ja tasa-arvo-ohjelman oppimistulosten parantamiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. 

Onkin todella tärkeää, että myös oppimisen tuen resursseja tarkistetaan oppilaiden yhdenvertaisuuden ja opettajien jaksamisen näkökulmasta. 

Kotikaupungissani Keravalla kaikille lapsille on haluttu tarjota mahdollisuus harrastaa ja koulupäivien yhteyteen on järjestetty maksuttomia harrastuskerhoja. 

On hienoa, että hallitus haluaa jatkaa työtä ja monistaa tätä Islannin mallia valtakunnalliseksi toimintatavaksi. 

Viime hallituskaudella ammatillisessa koulutuksessa toteutettiin yksi sen historian suurimmista reformeista. Samaan aikaan oikeistohallitus leikkasi ammatillisen koulutuksen rahoitusta. Jälki oli hurjaa. 

Keskeyttämisten määrä ammattikouluissa kasvoi ja yhteydet työelämään heikkenivät. Uusi kansanrintamahallitus aikoo rauhoittaa tilannetta lisäämällä merkittävästi rahoitusta ja vahvistamalla lähiopetusta. 

Kaikilla nuorilla pitää olla mahdollisuus menestyä ja kukoistaa myös tulevaisuudessa. Siksi oppivelvollisuuden laajentaminen 18 ikävuoteen ja toisen asteen maksuttomuus ovat hallitusohjelman keskeisiä ja tasa-arvoa lisääviä uudistuksia.

Työelämässä hallitus aikoo edistää tasa-arvoa toteuttamalla perhevapaauudistuksen, jatkaa samapalkkaohjelmaa sekä purkaa epäoikeudenmukaisen aktiivimallin.  

Itse pidän erityisen tärkeänä, että hallitus lähtee laskemaan asumisen hintaa. 

Myös pienipalkkaisilla työntekijöillä on oikeus asua pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kasvukeskuksissa, ja siksi on tärkeää, että kohtuuhintaista ARA-asuntotuotantoa lisätään merkittävästi. 

Tavoitteena on rakentaa vähintään 10.000 uutta kohtuuhintaista asuntoa vuosittain, joista yli puolet Helsingin seudulle.

Lisäksi hallitus etsii keinoja ehkäistä kohtuuttomia vuokrankorotuksia. Samoin vahvistetaan vuokralaisten asemaa uudistamalla yhteishallintolaki, joka säätelee asukkaiden päätösvaltaa valtion tuella rakennetuissa vuokra- ja asumisoikeusyhtiöissä.

Uusi hallitus aikoo myös puolittaa asunnottomuuden tämän vaalikauden aikana. Pitkän aikavälin tavoite on, että asunnottomuus poistuu kahdessa vaalikaudessa vuoteen 2027 mennessä. Se on kunnianhimoinen tavoite ja täysin oikein.

Asunto ensin –periaatteetta vahvistetaan ja kiinnitetään erityistä huomioita asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn painottaen nuoria ja maahanmuuttajia. Asumisneuvonnan saatavuuden parantamiseksi tehdään asumisneuvonnasta lakisääteistä.

Sisäilmaongelmiin puututaan ja sisäilmaongelmista kärsiviä autetaan. Rakentamisen laatua ja valvontaa parannetaan. 

Yhteiskunnan arvoa ei mitata miljonäärien määrällä, vaan sillä, kuinka se huolehtii heikoimmistaan. Uusi punavihreä kansanrintamahallitus tarkoittaa kovan oikeistolaisen leikkauspolitiikan loppua ja suunnanmuutosta suomalaisessa politiikassa. 

Tuore hallitus on askel kohti tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa Suomea.

Puhe pidetty 12.6.2019 eduskunnan hallitusohjelmakeskustelussa.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *