Terapiatakuu on tärkeä avaus mielenterveyspalvelujen kehittämiseksi

Kansalaisaloite terapiatakuusta nostaa tärkeän ja ajankohtaisen teeman keskusteluun. Se on myös samankaltainen Vasemmistoliiton pitkäaikaisten linjausten kanssa.

Ilolla kiitän myös ministeri Krista Kiurun ulostuloja asiassa, mm. kyselytunnilla lokakuussa sekä virallisissa tiedotteissa. Myös me Vasemmistoliitossa kannatamme terapiatakuu -kansalaisaloitteen henkeä.

Mielenterveysongelmien kasvu, nuorten ja jopa lasten mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet hälyttävästi viime vuosina. Jonot lasten- ja nuorisopsykiatriaan, nuorten ja aikuisten Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan sekä erikoissairaanhoitoon ovat hälyttävät. 

Tarvitsemme uusia ratkaisuja, matalan kynnyksen nopean toiminnan joukkoja ennaltaehkäisemään ongelmien paisumista.

Aloitteen esittämät perusterveydenhuollossa tarjottavat matalan kynnyksen maksuttomat lyhytterapiainterventiot olisivat tarvittava lisä lievien mielialaoireilujen hoitoon ja ne vähentäisivät erikoissairaanhoidon kuormitusta.

Nykyjärjestelmä on rakentunut diagnoosien, lähetteiden ja erikoissairaanhoidon niukkojen resurssien varaan. Hoito on kansalaisten viestien perusteella liian usein pelkkien masennuslääkkeiden jakamista ilman keskustelutukea. 

Tämänkaltainen suuntaus ei ole hyvää mielenterveyshoitoa laadukkaasta terveydenhuollosta tunnetussa pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa.

Terapiatakuu-kansalaisaloite on oikeansuuntainen, tärkeä avaus mielenterveyspalvelujen kehittämiseksi. Toteuttamiskeinoja ja yksityiskohtia täytyy varmaankin vielä hioa, mutta tavoite on oikea.

Vanhemmuuden haasteet, taloushuolet, perheen ja työn yhteensovittaminen, työuupumus, yhteiskunnan asenneilmapiirin koventuminen sekä monenlaisiin elämäntilanteisiin, perhe-, seurustelu- tai ystävyyssuhteisiin, koulutuksen ja työelämän nivelkohtiin ja onnettomuuksiin liittyvät murheet ja huolet eivät välttämättä täytä mielenterveyshäiriöiden diagnostisia kriteereitä, mutta voivat haitata henkilöiden arkielämää huomattavasti. 

Kun varhaisessa vaiheessa saisi muutaman kerran maksutonta keskustelutukea ja tarvittaessa ohjausta muihin palveluihin, voisi moni ongelma ratketa nykyistä helpommin. 

Kasautuessaan ja pitkittyessään pienistä murheista kasautuu suuria vuoria ja pahimmillaan kaikkeen arkiseen toimintakykyyn vaikuttavia lamaannuttavia haasteita, joita äärimmillään ratkotaan raskaissa erikoissairaanhoidon, sosiaalityön, lastensuojelun, palveluasumisen, velkaneuvonnan, päihdekuntoutuksen ja rikostuomioistuimen palveluvalikossa, puhumattakaan menetetyistä työvuosista ja inhimillisistä tragedioista. 

Inhimillinen kohtaaminen, toisen ihmisen hyvät sanat, välittäminen, rinnalla kulkeminen ja kohdatuksi tuleminen ovat avainasemassa.

Terapiatakuu-kansalaisaloite voisi olla tärkeässä roolissa inhimillisemmän ja kohtaavamman terveydenhuollon ja Suomen rakentamisessa.

Terapiatakuu-aloitteella on vasemmiston tuki.

(Puhe pidetty täysistunnossa 21.11.)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *