Tuki SEL:n lakolle ja taistelulle inhimillisten työaikojen puolesta

Pia Lohikoski ja Fazer-leipätehtaan pääluottamusmies Anne Wassholm

Kävin tänään tervehtimässä SEL:n lakkovahteja neljässä paikassa, ja siellä oli kyllä duunareilla rivit suorassa yhtenäisen työtaistelutahdon suhteen niin Fazer-leipätehtaalla, Fazer-makeisilla, HK:n ruokatehtaalla kuin KOFFin panimollakin.

Rikkureista ei näillä työmailla ollut juuri tietoakaan. Työnantajilla sen sijaan tuntuu olevan pasmat sekaisin, kun he yrittävät kaikin keinoin murtaa lakkoja mitä mielenkiintoisimmin yritelmin. Työnantajaliitto ETL on ajamassa alalle työaikamallia, jossa töitä tehdään silloin, kun se on työnantajalle edullisinta.

Nyt olen omin silmin nähnyt ja omin korvin kuullut, kuinka elintarviketyöläiset ovat ihan tosissaan ja aikovat estää työaikojen heikennykset, vaikka se vaatisi pitkänkin lakkotaistelun. Työnantajien esittämistä 10-tuntisistä päivistä ja 6-päiväisistä työviikoista ei missään nimessä haluttu tulevaisuuden työaikamallia. Kynnyskysymys siis on, että SEL ei halua suostua työaikojen heikennyksiin ja paluuseen 1900-luvun alun työaikoihin ja isäntävaltaan. Hatunnosto elintarviketyöläisten kamppailulle!

Elintarvikealan työnantajat yrittävät röyhkeästi vedota maamme taloudelliseen tilanteeseen ja kauppojen sunnuntaiaukioloihin ja niiden varjolla heikentää elintarviketyöläisten työehtoja ja -aikoja. Työnantajapuoli haluaa teettää ylipitkää työviikkoa ja haluaa työntekijöiltä lisää joustoja. Ihmiset eivät kuitenkaan ole koneita, vaan he tarvitsevat myös vapaa-aikaa ja lepoa sekä aikaa perheelle ja ystäville. Siksi SEL:n jäsenet eivät ole valmiita työaikojen heikennyksiin.

Elintarveketyöläisten liitto SEL:n tehtäviin kuuluu huolehtiä elintarviketyöläisten eduista kaikissa olosuhteissa työtaisteluja kaihtamatta. SEL:n jäsenet ovat päättäneet, että lakko jatkuu niin kauan, kunnes asioihin löytyy jäsenkuntaa tyydyttävä ratkaisu.

Fazer-makeisten ja LU-Suomen tehtaan lakkovahteja ja Minttu Sillanpää SEL:n aluetoimistolta

Lakko saattaa jatkossa laajentua, jos työnantaja ei taivu ja lakkaa vaatimasta heikennyksiä työntekijöiden työaikoihin. Tilannetta voi seurata tämän linkin kautta:

http://www.selry.fi/sopimusneuvottelut/kaynnissa_olevat_lakot


HK:n ruokatehtaan lakkovahteja
Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *