Tuottavan omaisuuden myynti ei ole fiksua talouspolitiikkaa

Viime viikon lopulla Sipilän hallitukselle tuli yllätyksenä valtion velanoton taittuminen, jota valtiovarainministeri Orpo hehkutti kovasti mediassa.

Valtion velkaantumisen hidastuminen on tietysti hyvä uutinen. On perusteltua maksaa velkoja noususuhdanteessa pois.

Kaikki taloutta seuraavat tietävät, että Suomen valtio saa edelleen lainaa jopa miinuskorolla.

Lisäksi valtiolla on enemmän saatavia kuin velkoja. Siksi tämä velkojenmaksunäytös oli hallitukselta melko surkuhupaisa teatteriesitys.

Suomen talous ei kääntynyt kasvuun hallituksen toteuttamien menoleikkausten eikä sen läpi runnomien työmarkkinauudistusten ansiosta. Kyse oli satunnaisista budjettieristä ja valtion omaisuuden myynnistä.

Mistä omaisuuden myynnistä on sitten kyse? Valtio on tänä vuonna myynyt esimerkiksi 5% Neste Oy:n osakkeista, joista on saatu rahaa 861 miljoonaa. Neste Oy:n osakkeet ovat tuottaneet valtiolle melko mukavasti.

Pelkästään tänä vuonna maksettavia Neste Oy:n osinkotuloja tuo 5% potti olisi tuottanut 21,75 miljoonaa. Neste Oy:n viime vuoden voitto oli 1101 miljoonaa euroa, tästä 5% on 55 miljoonaa euroa. Suunnilleen tämän verran siis oli tuon myydyn osake-erän vuosituotto.

Tuottavan omaisuuden myynti ei yleensä ole kovin fiksua talouspolitiikkaa. Moni muistaa esimerkiksi Fortumin sähköverkkojen myynnin Carunalle ja kuinkas sitten kävikään. Meille keravalaisille on suuri etu, että olemme säilyttäneet oma energiayhtiömme Keravan Energian, emmekä joudu maksamaan sähkönsiirroista Carunalle naapureidemme tapaan.

Jo vuosia jatkuneesta talouden nousukaudesta voimme kiittää kansainvälisiä taloussuhdanteita ja Euroopan keskuspankin jäsenmailleen pumppaamaa keskuspankkirahaa, mutta emme voi laskea sitä Suomen hallituksen ansioksi.

Tällä hallituskaudella on alennettu hyvin toimeentulevien verotusta ja maksatettu se leikkaamalla koulutuksesta, lapsilisistä, työttömyysturvasta ja kansaneläkkeistä.

Tuhansia nuoria on syrjäytetty leikkauspolitiikalla, ja sillä on valitettavasti kauaskantoiset seuraukset. Tilastokeskuksen tuore puolueeton selvitys puolestaan osoittaa, että eriarvoisuus suomalaisessa yhteiskunnassa on selkeästi kasvamassa tuloerojen kautta.

Talouspolitiikassa ei ole olemassa vain yhtä ainoaa totuutta. Politiikka on aina valintoja. Tämän hallituskauden talouspoliittiset valinnat ovat suosineet hyvätuloisia ja kasvattaneet tuloeroja. Toisinkin olisi voitu toimia.

 

Pia Lohikoski

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

Vasemmistoliiiton puoluevaltuuston puheenjohtaja

Kerava

 

Julkaistu 20.12. Keski-uusimaa -lehdessä

Kuva: Nesteen pääkonttori, wikipedia.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *