Turkistarhauksesta luovuttava siirtymäajan jälkeen

Kannanotto / Pia Lohikoski ja Mirka Muukkonen:

Kuluneella viikolla esitettiin MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa tuoretta materiaalia suomalaisilta turkistarhoilta, jotka paljastivat vakavia laiminlyöntejä turkiseläinten kohtelussa. Kuvamateriaali todistaa, että nykyinen laki ei huomioi tarpeeksi eläimen hyvinvointia. Kuvamateriaali kokonaisuudessaan http://www.tarhauskielto.fi/

Vastaava kohu nousi vasta vuosi sitten, kun samansisältöistä materiaalia päätyi julkisuuteen. Tuolloin turkistuottajat lupasivat laittaa asiat kuntoon, mutta nyt nähty aineisto osoittaa, että riittäviin toimenpiteisiin ei ole ryhdytty. Tämä osoittaa suurta välinpitämättömyyttä ja ylimielisyyttä paitsi eläimiä niin myös kuluttajia kohtaan. Meidän on uskallettava tunnustaa, että turkistarhaajien oma laadunvalvontajärjestelmä ja omavalvonta ovat riittämättömiä.

”Vasemmistoliitto linjaa tavoiteohjelmassaan, että tuotantoeläimille on taattava mahdollisimman lajityypillinen elämä. Luonnossa ketun lajinmukainen reviiri on monen neliökilometrin laajuinen. Miten pieni ritiläpohjainen häkki voi mitenkään vastata lajityypillisiin käyttäytymistarpeisiin? Onkin vakavasti pohdittava, onko koiransukuisen villieläimen, kuten ketun, ylipäätään mahdollista voida hyvin turkistarhassa”, linjaa Vasemmistoliiton puoluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Pia Lohikoski Uudeltamaalta.

Monissa Euroopan maissa on turkistarhaus kielletty kokonaan tai turkistarhauksen ehtoja on lainsäädännön avulla tiukennettu niin paljon, että tarhaus on käytännössä loppunut.

”Eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta nykymuotoista turkiskasvatusta ei voida hyväksyä. Kirjasimme kesäkuun puoluekokouksessa tavoitteeksemme luoda turkistarhaajille luopumisjärjestelmän, jonka avulla turkistarhauksesta voidaan luopua siirtymäajan jälkeen. Tarhojen sukupolvenvaihdoksista on luovuttava tukemalla siirtymistä toiseen elinkeinoon”, toteaa puoluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja Mirka Muukkonen.

Lisätiedustelut:

Pia Lohikoski
varapuheenjohtaja
Vasemmistoliiton puoluevaltuusto
050-3629496
pia@pialohikoski.net

Mirka Muukkonen
2. varapuheenjohtaja
Vasemmistoliiton puoluevaltuusto
045-1144099
mirka@mirkamuukkonen.net

Jaa:

2 kommenttia artikkeliin “Turkistarhauksesta luovuttava siirtymäajan jälkeen

 1. Eero Kinare

  Nythän on niin että turkistarhaukseen on oltava paljon perusteellisempi ja monipuolisempi tietämys, kuin vain muutamien filminpätkien katsominen, jos sitä alkaa vaatia lopetettavaksi.
  Ei täällä voi läheskään kaikki ihmisetkään asua ja elää ”lajityypillisesti”, ts. niin kuin itse haluaisi. Asiat pitää suhteuttaa kokonaisuuteen. Ihmistenkin hoito varsinkin vanhuspuolella on pahoin retuperällä ja lemmikkieläinten rääkkäys ja heitteillejättö on käsiteltävä samassa paketissa. Se on järkyttävän yleistä ja suurta. Siitä oli jo tässä kommentti pari päivää sitten. Mihin se J. Salmen kommentti on joutunut? Sensuroitu pois vai?
  Olen ottanut selvää että paljon näistä em. kuvista on tarhoilta jotka tarhaajien liitto on erottanut jäsenyydestään ja viranomaisten olisi pitänyt näiltä jo lopettaa oikeus eläinten pitoon. Jatkoaika tai varoitukset ei auta mitään, jos kysymyksessä on selvä rääkkäys tai laiminlyönti, esim. juopottelun tai jonkun muun elämäntapaan tai omaan terveyteen liittyvän asian takia.
  Mutta tämä ei ole siis todellakaan niin yksipuolinen asia että voisi vain vaatia alan lopettamista.
  Tarhaajille on juuri tullut voimaan uudet ja suuremmat häkkimääräykset, joihin on pitänyt laittaa jopa satoja tuhansia rahaa kiinni per tarha. Ei millään alalla voi poukkoilla niin että nyt sanottaisiin vain yrittäjille että ”harmi jos ette ehi niitä velkoja maksaa, mutta nyt päätetään koko ala lopettaa 2020 mennessä”.
  Ei se kuulkaas vain käy päinsä näin. Perehtykääpä asiaan vielä paremmin.

 2. Pia Lohikoski Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos kommentista,
  ei Vasemmiston kanta turkistarhaukseen perustu muutamaan filmipätkään, vaan pitkä aikaiseen keskusteluun sekä järjestön sisällä että laajemmin kansalaisjärjestökentässä.

  Viittaat kommentissasi, että ei ihmisilläkään mene täällä hyvin. Ei mene, mutta Vasemmisto pyrkii siihen, että jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla. Emme halua jättää vanhuksia heitteille. Meidän aktiivit ovat monessa kunnassa tappelemassa etujoukoissa paremman vanhuuden puolesta ja olemme vaatineet mm. vanhuuslakia.

  Viittaamallasi J. Salmen kommentilla varmaan tarkoitat Uuden Suomen blogissa ollutta kommenttia. Siellä se on edelleen.

  Turkistarhurit ovat moneen kertaan luvanneet parantaa tarhojen tilanteen, mutta raportit kertovat muuta.

  Kuten ylempänäkin lukee niin Vasemmisto kannattaa turkistarhauksesta luopumista siirtymäajan jälkeen. Ei kerta rysäyksellä. Tavoite on, että tarhureille tarjotaan mahdollisuus toiseen elinkeinoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *