Uskomattomat käänteet, Kanniston koulua uhataan taas

Uskomatonta, mutta totta! Keravan kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin haluaa kävellä kasvatus- ja opetuslautakunnan yli. Olemme hänen mielestään päättäneet väärin, kun olemme äänin 7-6 torjuneet Kanniston koulun lakkautuksen. Hän aikoo käyttää otto-oikeuttaan päätökseemme ja pyrkii kumoamaan sen kaupunginhallituksessa. Mitä tehdään ylipäätään lautakunnilla, jos niiden työ on turhaa ja päätösten yli kävellään vähän väliä?

Kaupunginjohtaja toivoo, että kaupunginhallitus päättää ensi maanantaina asiasta hänen mieleisellään tavalla, eli että paikallinen kunnallinen lähikoulu lakkautettaisiin ja sen tilat vuokrattaisiin edelleen yksityiselle Keravan kristilliselle koululle. Mielenkiintoinen veto demaritaustaiselta kaupunginjohtajalta – etenkin kun koulun lakkauttaminen torjuttiin lautakunnassa demari-, vasemmisto-, kristillisin ja vihrein voimin.

Olen jo aiemmin täällä perustellut omaa kantaani asiaan, ja perusteluja kertauksena myös seuraavassa. Tämä kirjoitus lähti aamupäivällä Keski-Uusimaa-lehteen, vastineeksi lautakunnan edellisen puheenjohtajan esittämään kritiikkiin (K-U 17.4.), koskien päätöstämme säilyttää Kanniston koulu. Toivottavasti lehti julkaisee kirjoituksemme, josko kaupunginhallituksen jäsenet sen vaikka ehtisivät lukea ennen kuin ratkaisevat kantansa maanantai-iltana.

”Vastine Elina Laavin kirjoitukseen: Säästetäänkö seinistä vai opetuksesta?

Me kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet emme hyväksy perusopetuksen lisäsäästöjä. Emme elä kuplassa niin kuin Elina Laavi väittää 17.4. kirjoituksessaan, vaan olemme rohkeasti lähteneet puolustamaan perusopetusta ja lapsiperheitä. Emme hyväksy hätiköityjä ja lyhytnäköisiä päätöksiä pienten lasten kustannuksella, ja siksi olemme äänestäneet Kanniston koulun säilyttämisen puolesta.

Keravan kaupunginvaltuuston 23.3. määräämät 60 000 euron leikkaukset kasvatus- ja opetustoimen vuoden 2009 budjetin osalta käsiteltiin jo Kasvatus- ja opetuslautakunnassa 8.4. Lautakunta päätti säästötoimien kohdentamisesta toimialallaan, kuten valtuusto oli edellyttänyt. Näin ollen lautakunnalla ei ole enää ”pakollisia säästöjä” tällä erää edessään, toisin kuin Elina Laavi antoi ymmärtää.

Lisäksi jo tätä ennen on lautakuntamme tänä vuonna joutunut kokouksessaan 5.2. supistamaan vuoden 2008 budjettiylitysten ja liian kireäksi mitoitetun vuoden 2009 budjettiraamin takia nykyistä perusopetuksen palvelutasoa. Tähän johtaneista syistä kasvatus- ja opetuslautakunnan edellisen (2004-2008) puheenjohtajan Elina Laavin pitäisi olla tietoinen.

Lautakunta päätti äänin 7-6, että Kanniston koulua ei lakkauteta. Olemme sitä mieltä, että pienemmät opetusryhmät, turvallinen lähikoulu ja sen tarjoama yhteisöllisyys ovat puolustamisen arvoisia asioita. Emme siis puolustaneet seiniä, kuten Elina Laavi väittää. Kaikkea päätöksentekoa ei pidä alistaa taloudellisille lainalaisuuksille. Korkeampia arvoja meille päättäjille voivat olla esimerkiksi lasten ja opettajien hyvinvointi.

Elina Laavi viittaakin säästötarpeilla ilmeisesti Keravan varhaiskasvatuspuolen arvioituun 295 000 euron budjettiylitykseen. Edellisen valtuuston syksyllä 2008 kasvatus- ja opetustoimelle hyväksymästä talousraamista puuttui ryhmäperhepäivähoitajien palkkoja sekä koti- ja yksityisen hoidon lakimuutoksesta johtuvia kustannuksia. Ongelman taustalla on myös se, että viraston ajantasaisia ja syntyvyyden kasvuun perustuvia päivähoidon lapsiennusteita ei uskottu talouspäätösten teon hetkellä syksyllä 2008 kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Varhaiskasvatuksen talousarvio on niin tiukka, että säästöjä ei pystytä kattamaan sen toiminnasta.

Mielestämme varhaiskasvatuksen budjettivajetta ei kateta leikkaamalla perusopetusta enää yhtään enempää. Me kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet tulemmekin ehdottamaan kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle 295 000 euron lisätalousarviota. Olemme sitä mieltä, että perusopetuksen tasosta ei voi tinkiä, vaan varhaiskasvatuksen vaje
talousarviossa on katettava lisätalousarvion määrärahalla.

Lautakunnan kokouksessa päätimme, että emme hätiköidysti lakkauta Kanniston koulua, koska olimme tehneet sen säilyttämisestä päätöksen jo aiemmin tämän vuoden käyttösuunnitelmassa. Emme ole säästämässä opetuksesta niin kuin Elina Laavi antaa ymmärtää. Koulutoimi Keravalla on jo entuudestaan tuotettu Keski-Uudenmaan alueen halvimmalla tavalla ja oppilasmääriltään suurimmilla luokilla. Koulutoimesta ei voi Keravalla enää säästää.

Emme halua kvartaalitalouden oppeja ja siihen liittyviä paniikkisäästötoimia Keravan kunnalliseen päätöksentekoon. Peräänkuulutamme pitkäjänteisempää ja suunnitelmallisempaa lähestymistapaa, joka huomioi lasten hyvinvoinnin ja tarpeet. Haluamme kehittää keravalaista kasvatus- ja opetustointa loogisesti ja faktatietoon (kuten kasvaneeseen syntyvyyteen) perustuen.

Niina Saarinen, Kasvatus- ja opetuslautakunnan vpj. (sdp)
Pia Lohikoski, Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (vas.)
Hanna Rautamies, Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen (vihr.) ”

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *