Uudenmaan kaivoshanke on järjetön riski alueen hyvinvoinnille ja elinkeinoille

Olen tehnyt kirjallisen kysymyksen Uudenmaan alueelle tehtävästä laajasta kaivoshankkeesta.

Uudenmaan asukkaissa on herännyt suuri huoli kaivoshankkeen vaikutuksista ympäristöön ja paikallisiin elinkeinoihin.

Uudellemaalle kesäkuussa tehty kaivoshankkeen varauspäätös on alueeltaan valtava ja kattaa Porvoon, Loviisan ja Orimattilan kaupungit sekä Mäntsälän, Pukkilan, Myrskylän, Askolan, Pornaisten ja Sipoon kunnat.

Asukkaat ovat syystä huolissaan. Nyt tehty varauspäätös nojaa kaivoslakiin, mutta on ilmiselvää, että luvan saanut kaivosyhtiö tavoittelee vain voittoa. Lopputulos on ilmiselvä: paikallinen luonto ja muut elinkeinot ovat nyt häviämässä 6-0.

Kesäkuussa myönnetty varauspäätös kaivosyhtiö elementX Finland Oy:lle on ajoitukseltaan hankala, sillä eduskunnan käsittelyssä oleva uusi kaivoslaki antaisi laajat vaikutusmahdollisuudet asukkaille esimerkiksi kuntademokratian ja kaavoituksen kautta.

Nyt myönnetyssä varauksessa ei ole huomioitu lainkaan, että alueella on arvokkaita pohjavesialueita, joita on suojeltava jo pelkästään ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vuoksi.

Myöskään Uudenmaan maakuntastrategiaa ei ole päätöstä tehdessä luettu lainkaan: strategian keskiössä on ekologisesti kestävä, taloudellisesti vastuullinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen maakunta.

Jos maakuntastrategiaa todella haluttaisiin noudattaa, tulisi huomioida, ettei valtavaa kaivoshanketta voida runnoa läpi ilman ympäristötuhoa Suomen tiheimmin asutetulla alueella. Uudenmaan palvelut, elinkeinoelämä sekä maatalouden alkutuotanto noin kahdelle miljoonalle hengelle on unohdettu täysin päätöstä tehdessä.

Hanke on pysäytettävä. Nyt on varmistettava, ettei varauspäätös johda malminetsintälupaan. Uudenmaan hyvinvointia ei voida jättää kaivosyhtiön armoille.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *