Uudenmaan Vasemmiston maakuntavaltuustoryhmä: Katastrofaalinen SOTE-lakiluonnos hylättävä

Vasemmistoliiton maakuntavaltuustoryhmän mielestä valinnanvapauslakiesityksen luonnoksessa ei toteudu SOTE-uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista yksikään. Hallituksen esitys ei kavenna väestön terveys- ja hyvinvointieroja.

– Riskinä on myös asiakasmaksujen kasvu, joka uhkaa entisestään kasvattaa terveyseroja, kun vähävaraisilla ei ole varaa hakeutua tarvitsemiensa palveluiden piiriin, sanoi ryhmäpuheessaan Vasemmistoliiton maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski.

– Erityisen surkeaa lakiesityksessä on se, että verovaroin tuotettu terveydenhuoltomme on haluttu laajasti avata yksityisille markkinoille ja mahdollisesti jopa veroparatiisiyhtiöille, Lohikoski kritisoi.

Asiakasseteleissä on Vasemmistoliiton mielestä erittäin suuri riski, että ihmisiä aletaan valikoida taloudellisen ja sosiaalisen aseman tai jopa yritysten voitontavoittelun määräämien intressien perusteella. Tämä saattaa pahimmillaan kannustaa rahan ehdoilla tapahtuvaan ihmisten alihoitoon tai ylihoitoon.

Vasemmistoliiton maakuntavaltuustoryhmä yhtyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin antaman lausunnon huoleen, jonka mukaan valinnanvapauden ulottaminen erikoissairaanhoitoon vaarantaisi vakavasti sairaiden potilaiden hoidon saatavuuden ja laadun.

– Laajalla asiakassetelien käytöllä olisi kohtalokkaat seuraukset sairaaloiden päivystystoiminnalle. Tästä voi seurata, että Uudenmaan maakunta olisi pakotettu lopettamaan toiminnan Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Raaseporin sairaaloissa, koska niissä loppuisi päivystystoiminta kokonaan. Pahimmillaan Uudellamaalla olisi tarjolla erikoissairaanhoidon päivystyspalveluja ainoastaan pääkaupunkiseudulla. Näin ei saa antaa tapahtua, Lohikoski sanoi.

– Uudenmaan liiton tulee Vasemmistoliiton maakuntavaltuustoryhmän mielestä vaatia lausunnossaan katastrofaalisen huonon lakiluonnoksen hylkäämistä nykymuodossaan sekä sen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi parlamentaarisesti ja asiantuntijoiden tuella, Lohikoski vaati.

Lisätietoja:
Pia Lohikoski, puheenjohtaja
Vasemmistoliiton maakuntavaltuustoryhmä
Maakuntavaltuusto / Uudenmaan liitto
050-3629496, pia.lohikoski@gmail.com

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *