Valmiuslaki, vuokrasääntely ja perustulo


Puheenvuoroni kyselytunnilla 19.3.2020.

Valmiuslaissa on kyse poikkeuslaista, jota voidaan käyttää vain poikkeusoloissa, kuten perustuslakivaliokuntakin mietinnössään lausui.

Valmiuslakia ei ole käytetty aiemmin rauhan aikana, vaan vastaavat säädökset ovat olleet käytössä viimeksi toisen maailmansodan aikana.

Vielä emme tänään keskustele valmiuslain niistä pykälistä, joiden nojalla voitaisiin ryhtyä esimerkiksi vuokrien sääntelyyn. Mielestäni tähänkin on hyvä olla valmius, jos tilanne niin vaatii.

Jo nyt tehtävien päätösten vaikutukset meidän kaikkien arkeen tulevat olemaan merkittäviä. Koulut on nyt suljettu ja lapset siirretty etäopetuksen piiriin. Tämä on mullistanut lapsiperheiden elämän ja näin voidaan toimia vain erityisissä poikkeusoloissa.

Yli 70-vuotiaat on velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksiensa mukaan. Osa vanhemmistamme ja isovanhemmistamme suhtautuu tähän nyt kuin arestina, vaikka olisi hyvä muistaa, että kyse on suojelusta ja rakkaudesta heitä kohtaan.

Sen lisäksi, että teemme nyt kaikkemme koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi – ottamalla käyttöön valmiuslain –meidän on myös pikaisesti löydettävä ratkaisuja ihmisten toimeentulon turvaamiseksi poikkeusoloissa.

Olen kiitollinen, että edelliset sukupolvet ovat rakentaneet meille hyvinvointivaltion, joka kykenee hoitamaan poikkeuksellisenkin tilanteen, satsaamaan terveydenhuoltoon ja pitämään heikoimmista huolta.

Nyt kun yhteiskunta käytännössä lähes sulkeutuu, monille koituu suuria ansionmenetyksiä, osalla yrittäjistä ja työntekijöistä menee jopa työpaikka kokonaan alta.

Jo nyt kuulemme joka päivä uusista lomautus- ja yt-uutisista, ja on ennakoitavissa, että KELA ja työttömyyskassat tulevat ruuhkautumaan todella pahasti.

Huolta herättää myös se, että moni vanhempi joutuu jäämään koululaisten kanssa kotiin. Jos etätyömahdollisuutta ei ole, myös näissä tapauksissa toimeentulo voi olla uhattuna.

Tämän kevään poikkeustoimet vaativat meiltä uudenlaista ajattelua. Väliaikainen perustulo olisi mielestäni näissä olosuhteissa järkevä tapa turvata kaikkien suomalaisten toimeentulo.

Perustulo maksettaisiin jokaiselle työikäiselle riippumatta siitä, onko työtön, palkansaaja tai yrittäjä.

Se vähentäisi huomattavasti byrokratiaa ja toisi ihmisille selkeyttä ja mielenrauhaa näinä epävarmoina aikoina. Samalla se lisäisi pienituloisten ostovoimaa ja auttaisi meitä pääsemään taantumasta yli, varsinkin jos talouskriisi pitkittyy.

Suomessa vallitsee nyt poikkeustila, joka koettelee kaikkien sopeutumiskykyä. Huoli omasta toimeentulosta lisää monen taakkaa kohtuuttomasti.

Perustulo olisi mielestäni näinä poikkeusaikoina erityisen hyvä uudistus, joka vahvistaisi hyvinvointia ja luottamusta yhteiskunnassa.

Poikkeusoloissakin pääsemme kriisistä yli yhdessä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *