Valtion lisätalousarvio helpottaa kuntien ahdinkoa

Tänään eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin vuoden 2019 kolmannesta lisätalousarviosta.

Pidin puheen, jossa totesin kysymyksen olevan yksinkertaisimmillaan siitä, että tälle vuodelle on päätetty aikaistaa kuntien vuoden 2020 valtionosuudesta maksettavaksi kertaluonteinen 237 miljoonaa euron valtionosuuksien lisäys. 

Lisäyksessä on kyse kiky-sopimuksen lomarahaleikkauksiin liittyvästä kompensaatiosta.

Kuntatalous kärsinyt leikkauksista ja Kikystä

Kuntien taloustilanne on valitettavasti viime vuosina heikentynyt huomattavasti. 

Aiemmin syksyllä julkaistun kuntatalousohjelman mukaan viime vuonna 2018 vuosikate oli negatiivinen 43 kunnassa, kun edellisvuonna tällaisia kuntia oli vain neljä. 

Kuntien tulopohjaa heikensivät laskevat verotulot sekä edellisen hallituksen päätökset leikata valtionosuuksia. 

Kuntaliitto on nostanut kiky-sopimuksen yhdeksi keskeiseksi syyksi kuntien vaikeaan tilanteeseen. Samaan aikaan kuntien ja kuntayhtymien menot kasvoivat yli 3 prosenttia.

Myöskään tämän vuoden 2019 osalta kuntataloudella ei ole mennyt hyvin.

Tänä vuonna epävarmuutta ja taloudellista ahdinkoa ovat lisänneet ennakkopidätysmenettelyn muutokset ja tulorekisterin ilmoitusongelmat.

Pidemmällä aikavälillä alhainen väestönkasvu vaikeuttaa monien kuntien tilannetta ja palvelujen tarve eriytyy.

Uusi hallitus kasvattaa kuntien valtionosuuksia

Hallitus on päättänyt lopettaa kuntien valtionosuuksien leikkaukset tämän vuoden lopussa. 

Tämän johdosta valtionosuudet kasvavat yhteensä noin 1,1 miljardia euroa verrattuna tähän vuoteen.

Valtionosuuden kasvusta suuri osa on leikkausten palautusta aiemmalle tasolle ja lisäksi tehdään 166 miljoonan euron indeksikorotus peruspalvelujen valtionosuuteen. 

Lisäksi kunnille annetut uudet tehtävät rahoitetaan täysimääräisesti hallitusohjelmassa sovitun mukaan. Tämä on erittäin tärkeää. 

Hallitus onkin toteuttamassa todella merkittäviä asioita, kuten esimerkiksi lasten subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisen, ryhmäkokojen pienentämisen ja lastensuojelun jälkihuollon laajentamisen.

Kuntien palvelut ovat arjen tärkeitä lähipalveluita

Tarkoitus on siis helpottaa kuntien tilannetta jo nyt, kun osa vuoden 2019 verotulojen maksatuksesta saattaa teknisistä syistä siirtyä ensi vuoden 2020 puolelle.

Kunnat tuottavat ihmisille niitä julkisia palveluita, jotka ovat lähellä heidän arkeaan. Kunnat huolehtivat erittäin tärkeistä sosiaali-, terveys-, koulutus-, vapaa-ajan ja teknisistä palveluista – aina vauvasta vaariin. 

Valtionosuuksien korottaminen on erittäin tärkeä asia talousongelmista kärsiville kunnille ja myös kuntalaisten peruspalveluiden turvaamiseksi.

Pia Lohikoski

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *