Jätin ensimmäisen valtuustoaloitteeni helmikuun kaupunginvaltuuston kokouksessa. Olen todella tyytyväinen, että puolet kaupunginvaltuuston jäsenistä allekirjoitti tämän aloitteeni:
”Me Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäsenet ja muut allekirjoittaneet esitämme, että kaupunginhallitus selvittää, millä keinoin voitaisiin kehittää Keravan terveyskeskuksen lääkäripalveluiden ajanvarausta ja lääkärin vastaanotolle pääsyä alle 10-vuotiaiden lasten, etenkin alle kouluikäisten osalta.

Äkillisesti sairastunut pikkulapsi voi mennä nopeasti heikkoon kuntoon, jolloin ei auta, että omalääkärille tarjotaan aikaa parin kolmen päivän päähän. Pienten lasten tulisi voida päästä äkillisesti sairastuttuaan päivystävälle terveyskeskuslääkärille, mutta kuitenkin siten, että vältytään tuntien odotteluilta terveyskeskuksen päivystyksessä.

Kunnallisesti tuotettujen lääkäripalveluiden tulisi olla kaikkien lasten ulottuvilla, riippumatta heidän vanhempiensa työpäivän pituudesta tai taloudellisesta tilanteesta. Verovaroilla ylläpidetyn Keravan terveyskeskuksen tulee palvella muitakin kuin vain keskellä päivää paikalle pääseviä kuntalaisia.

1) Akuutisti sairastuneiden pikkulasten lääkäriajanvarauksen kehittäminen Keravan terveyskeskuksessa

Tällä hetkellä, mikäli hoidon tarpeen arviointi edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla, pyritään potilaalle varaamaan aika siten, että hän pääsee omalääkärin vastaanotolle kolmessa arkipäivässä yhteydenotosta. Päivystykseen tullaan hätä- ja äkillisissä sairaustapauksissa suoraan ilman ajanvarausta. Päivystyksen potilaat hoidetaan sairauden mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä.

Harva vanhempi haluaa jonottaa esim. puolivuotiaan kuumeisen korvatulehduspotilaan kanssa tuntikausia päivystyksessä ilman tietoa, pääseekö lääkäriin kohta vai vieläkö odotellaan tunteja. Jos vain suinkin on maksukykyä, useimmat suuntaavat tällaisessa tilanteessa yksityiselle lääkäriasemalle. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa tähän ja kysymys on tällöin keravalaisten lasten tasaveroisista mahdollisuuksista saada tarvitsemaansa hoitoa siedettävän odotusajan puitteissa.

Terveydenhuollon resursseja tulisi järjestellä uudelleen esimerkiksi siten, että alle 10-vuotiaiden osalta, mikäli ei omalääkärille ole saatavissa akuutissa sairaustapauksessa aikaa samalle tai viimeistään seuraavalle päivälle, voitaisiin pikkulapsen ollessa kyseessä varata täsmällinen puhelimitse saatava aika päivystyslääkärille.

2) Ei-akuuttien lääkärinaikojen saatavuus työssäkäyvien perheiden lapsille: kerran viikossa aikoja kello 18 asti

Työssäkäyvien pikkulasten vanhempien tulisi voida varata lapsilleen sellaisia aikoja terveyskeskuksesta, että on mahdollista ei-akuuttien (esim. jälkitarkastukset) asioiden kanssa päästä lääkärille muutoinkin kuin keskelle työpäivää annettaviin aikoihin. Keravan terveyskeskus on avoinna ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 – 14. Päivystys on auki päivittäin klo 8 – 22, mutta päivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille potilaille.

On vältettävä tilannetta, jossa entistä useampi työssäkäyvä keravalainen joutuu ostamaan lapsilleen vakuutusyhtiön kautta ylimääräiset terveydenhuollon vakuutukset ja viemään yksityiselle lääkäriasemalle, josta on saatavilla ajanvarauksen kautta täsmällinen lääkärinaika ja on tarjolla myöhempiäkin aikoja kuin klo:15.30 asti.

Terveyskeskuksen resursseja tulisi järjestellä uudelleen siten, että pikkulasten ei-akuutteja lääkärintarkastusaikoja jatkossa annettaisiin esim. kerran viikossa omina erillisinä lasten ilta-aikoina kello 18:aan asti.”

Keravalla, 23.2.2009

Lue lisää…

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *