Valtuustoaloite maahanmuuttajien kotouttamisen turvaamiseksi

Keravan kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään 17.5. maahanmuuttajien kotouttamisohjelmaa. Ohjelma ei ollut uusi, vaan päivitetty versio vanhasta. Siinä luetellaan erilaisia toimenpiteitä, joilla Kerava toimii maahanmuuttajien kielitaidon, koulutuksen ja työllistymisen jne. hyväksi.

Yksi keskeinen puute valtuuston hyväksymässä kotouttamisohjelmassa oli, nimittäin tavoitteita asetettiin ilman suunnitelmaa millä palveluiden resurssit turvataan. Siksi vasemmistoliiton valtuustoryhmä päätti kokouksessaan valmistella asiaan liittyvän valtuustoaloitteen, jonka keskeisenä laatijana toimi Maila Hölttä, mutta minä sain kunnian toimia aloitteen ensimmäisenä allekirjoittajana ja valtuustossa esittävänä. Aloitteeseen tuli yhteensä 24 allekirjoitusta.

Valtuustoaloite maahanmuuttajien kotouttamisen turvaamiseksi

Kun Kerava muiden ympäristökuntien tavoin on päättänyt toistaiseksi olla ottamatta vastaan pakolaisia, on seurauksena, että valtion rahoitus loppuu kaikkien pakolaisten aiheuttamien kulujen, myös kotouttamisen osalta.

Keravalla on vaarassa mm. monikulttuurisen perhekerhon Topaasin toiminta. Topaasi järjestää maahanmuuttajavanhemmille, erityisesti äideille, ja heidän alle 3-vuotialle lapsilleen toimintaa, jossa keskitytään kasvatuksellisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin sekä käytännön arjen tuomiin tarpeisiin. Vanhempien ja lasten kanssa harjoitellaan suomen kielen sanastoa ja käsitteitä. Lapsille järjestetään varhaiskasvatuksellista toimintaa. Kielen oppiminen on avainkysymyksiä, jotta päästään opiskelemaan ja työelämään.

Keravalla tarvitaan kotouttamistoimia, vaikkei pakolaisia juuri tällä hetkellä
otettaisikaan vastaan. Maahanmuuttajia tulee edelleen monista eri syistä. Kotouttaminen on luonteeltaan ennaltaehkäisevää ja estää syrjäytymistä, joka uhkaa aiheuttaa yhteiskunnalle arvaamattomia ongelmia ja suuria kustannuksia.

Keravalla 17. toukokuuta 2010

Pia Lohikoski ja 23 muuta allekirjoittanutta Keravan kaupunginvaltuutettua

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *