Valtuustoaloite: Sisäilmasta sairastuneet huomioitava Keravan asuntopolitiikassa

Terveellinen koti on perusta mielekkäälle elämälle ja hyvinvoinnille. Koti ja terveys luovat pohjan myös työelämässä jaksamiselle.

Sisäilmasta sairastuneista on muodostunut merkittävä asunnottomien joukko, jota ei nykyisellään vielä huomioida asuntopolitiikassa riittävästi.  

Moni homeille ja rakennusmateriaalien kemikaaleille altistunut kokee hankalaksi löytää asuntomarkkinoilta sellaista kotia, jossa selviäisi terveenä. Ongelmat korostuvat erityisesti heillä, joilla sairastuminen on alentanut sietokykyä rakennetun ympäristön epäpuhtauksille.

Sen vuoksi moni sisäilmaongelmille altistunut elää pitkittyneessä muuttokierteessä. Moni myös joutuu sopivan asunnon puuttuessa jatkamaan asumista asunnossa, joka romuttaa oman terveyden ja työkyvyn. 

Jonkin verran sisäilmasta sairastuneita asuu myös ulkona tai asuntojensa parvekkeilla, joko pysyvästi tai väliaikaisesti. Kyse on tavallisesti henkilöistä, joiden asunnonhakutaidoissa ei ole ongelmia ja jotka olisivat työkykyisiä, jos heille järjestyisi terveellinen asunto. Sopivaa asuntoa ei vain rakennuskannasta löydy.

Sisäilmakodittomat tarvitsevat sekä väistöasuntoja akuutissa tilanteessa että myös pitkäaikaisia pysyviä terveellisiä ja turvallisia asuntoja.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme:

– Sisäilmasta sairastuneet tulee ottaa mukaan yhdeksi Keravan kaupungin asuntopolitiikan erityisryhmäksi.

– Siinä missä kaupunki huolehtii esimerkiksi nuorisolle, vanhuksille tai vammaisille sopivien asuntojen kaavoituksesta ja rakentamisesta, on kaupungin edistettävä, että Keravalle kaavoitetaan ja rakennetaan jatkossa myös sisäilmasairastuneille heidän terveydentilansa huomioivia ”sisäilmaesteettömiä” asuntoja.

– Keravan kaupunki selvittää esimerkiksi yhteistyössä omistamansa vuokra-asuntoyhtiö Nikkarinkruunun tai muun soveltuvan toimijan kanssa, voitaisiinko Keravalle rakentaa joko tulevalle asuntomessualueelle tai jonnekin muualle täysin allergiavapaa ja ”sisäilmaesteetön” asuintalo. 

Keravan kaupunginvaltuustossa 21.9.2020

Pia Lohikoski

ja muut Vasemmistoliiton valtuustoryhmän valtuutetut

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *