Tänään 19. tammikuuta pidettiin Keravan kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous. Kokouksen myötä pääsin tutustumaan vanhan kouluni uudistettuihin hienoihin tiloihin, sillä Sompion koulussahan on tehty remonttia ja laajennuksia tällä vuosituhannella. Oli aika jännä tunne istua pulpetissa kokoustamassa samassa salissa, jossa keväällä 1993 jännitin hirmuisen ramppikuumeen vallassa vetämäni näytelmäkerhon kevätjuhlaesitystä. Tuon kevään jälkeen olen tainnut käydä Sompion juhlasalissa vain viimeksi syksyllä vetämässä punaisen viivan äänestyslippuun ja nyt sitten kaupunginvaltuutettuna pääsin sinne tänään kokoustamaan.
Henkilövalinnat eivät keskusteluttaneet
Keravan puolueiden valtuustoryhmät ovat vaalien jälkeen sopineet lautakuntien ja muiden luottamuspaikkojen jaosta suhteellisesti vaalituloksen perusteella. Tämän jälkeen ryhmät ovat keskuudessaan nimenneet omat ehdokkaansa näihin luottamustehtäviin. Tänään kaupungivaltuuston asialistalla suurin osa asioista olikin vain aivan läpihuutojuttuna vahvistaa nuo ryhmien välisten neuvottelujen tulokset ja saattaa julki tulevat luottamushenkilöt. Omiksi tehtävikseni siis vahvistuivat kaupunginvaltuuston jäsenyyden lisäksi varsinainen jäsenyys kasvatus- ja opetuslautakunnassa sekä varajäsenyys kaupunginhallituksessa.
Kysymykseni sukupuolineutraaleista nimityksistä
Olin muuten ainoa uusi valtuutettu, joka avasi suunsa kokouksessa. Pidin työjärjestyspuheenvuoron, jossa kysyin käräjäoikeuden lautamiesten valintaan liittyen, olisiko kaupungin päätöksellä mahdollista siirtyä meidän omissa valinnoissa sukupuolineutraaleihin termeihin. Ehdotin, että käräjäoikeuden lautamiesten sijaan voisimme käyttää esimerkiksi termiä käräjäoikeuden maallikkojäsen. Sain vastauksen, että Kerava ei voi itse päättää mitä termiä käytämme, vaan että laki sen määrittää. Toin esiin näkemyksen, että käräjäoikeutta ja sen käyttämiä nimityksiä emme toki voi määrätä, mutta että voisimme itse omissa nimityksissämme siirtyä tiettyjen termien käyttöön. Valtuuston puheenjohtaja oli eri mieltä ja hänen tahdissaan kokous jatkui. Tosin hän itsekin totesi vielä seuraavassa kohdassa, että jälleen valitaan miehiä, kun valittiin kiinteistötoimitusten uskottuja miehiä. Tähän en sitten enää erikseen puuttunut. Olen kyllä itse sitä mieltä, että kiinteistötoimituksiinkin olisi voitu valita maallikkojäseniä tai vaikka uskottuja henkilöitä tms. Käytetyillä termeillä on väliä siksi, että ne ohjaavat usein tiedostamatta ajatteluamme. Onneksi tasa-arvolaki sentään antaa ohjeet siitä, kuinka kunnallisiin toimielimiin tulee valita kumpaakin sukupuolta vähintään 40%, jolloin tehtävät eivät voi kasautua stereotyyppisten oletusten mukaan joko miehille tai naisille. Toki tämä aiheuttaa jonkin verran byrokratiaa, mutta parempaakaan mallia tasa-arvoiselle tehtävien jaolle ei ole vielä löytynyt.
Hiljainen valtuusto
Olen hieman yllättynyt siitä, miten nopeasti ja vähällä keskustelulla kaupunginvaltuuston kokous käytiin. Toki luottamustoimista oli jo etukäteen väännetty pitkään, ei siinä mitään, mutta oli esityslistalla muitakin kuin vaaliasioita. Asioissa oli mm. Keravan taidesäätiön lakkauttaminen ja taidemuseotoiminnan jatkaminen, jossa taidemuseon toiminta säätiömuotoisena lopetettiin ja sen toiminta siirrettiin hallinnollisesti Keravan museon yhteyteen. Lisäksi asioissa oli mm. vapaa-aika- ja ympäristökeskuksen johtosäännön uudistaminen sekä joukkoliikenteen seudullisesta järjestämisestä vastaavan kuntayhtymän perustaminen. Näistä ei kellään ollut mitään sanottavaa tai kysyttävää.
Tonttikauppa Keskon kanssa Kerca-alueella
Muutama puheenvuorokin käytettiin. Tonttimääräalan myyminen Kerca-alueelta Keskon uudelle Anttilan logistiikkakeskukselle kirvoitti yhden kysymyksen, jossa valtuustoryhmäkollegani Maila Hölttä kysyi hankkeeseen liittyvistä riskeistä. Kaupungin suunnitelmissahan Kerca-alueelle tulee paljon logistiikkatoimintaa ja uusia työpaikkoja, ja että siellä hyödynnetään Vuosaaren satamaan vievää Savion tavarajunatunnelia. Kuitenkaan ei ole takeita siitä tuleeko ratahallintokeskus rakentamaan Kerca-alueelle rataliittymän ko. satamarataan ja kenen maksettavaksi se mahdollisesti tulee (ja mitä sitten tehdään jos rataa ei tulekaan). Joka tapauksessa kaupungille tulee koitumaan alueesta valtavat kustannukset kunnallisteknisten palveluiden rakentamisesta kalliine vesi-, viemäri- ja hulevesijärjestämineen, vanhan kaatopaikan maaperän puhdistuksesta sekä sinne läjitetyn saven poiskuljetuksesta. Olen hieman yllättynyt siitä, että esimerkiksi vihreä valtuustoryhmä ei ole toistaiseksi aktivoitunut kyselemään hankkeen ympäristökysymysten perään. Ja toisaalta ihmettelen, ettei kukaan enempää kysele kaupungin osaksi lankeavia jättikustannuksia suhteessa maanmyyntituottoihin.
Aloitteet
Lopuksi saatiin kaupungin viranhaltijoiden ja lautakuntien vastauksia aiempiin valtuustoaloitteisiin ja kuultiin myös tämän kokouksen ainoa uusi aloite. Aloitteen teki meidän valtuustoryhmä eli vasemmistoliiton ryhmä ja sen ensimmäinen allekirjoittaja ja esittäjä oli Oili Liukkonen. Aloite käsitteli kaupungin tilojen, kuten terveyskeskuksen asiakastilojen viihtyisyyden parantamista. Sen ja myös valtuustoryhmällemme tulleet luottamustoimipaikat ja niihin valitut henkilöt voit käydä lukemassa osoitteesta www.keravanvasemmisto.net