Varallisuuserojen kasvuun on puututtava miljonääriverolla

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti viime viikolla eduskunnassa toimenpidealoitteen miljonääriveron käyttöönotosta. Vasemmistoliiton kansanedustajana ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsenenä olin tyytyväinen allekirjoittaessani aloitteen ensimmäisenä. Miljonäärivero on mielestäni kipeästi kaivattu askel kohti oikeudenmukaista verojärjestelmää, joka turvaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ja tasaa tulo- ja varallisuuseroja.

Varallisuuserot Suomessa kasvavat vauhdilla ja vauraus keskittyy yhä selkeämmin kaikkein varakkaimman väestön käsiin. Samalla meillä on edessämme suuria rakennemuutoksia vaativia ongelmia, kuten ilmastokriisi ja sotatila Euroopassa. Suomen verojärjestelmä kaipaa remonttia ja veropohjaa on tärkeää laajentaa. Miljonääreihin kohdistuva vero olisi oikeudenmukainen tapa vahvistaa julkisen talouden tulopuolta.

Ehdotettu miljonäärivero on varallisuusvero, joka koskisi vain yli miljoonan euron omaisuuksia, joihin ei laskettaisi mukaan omaa asuntoa. Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan tällainen miljonäärivero tuottaisi jo 0,5:n veroprosentilla yli 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Tällä hetkellä osa suurituloisimmista maksaa suhteessa vähemmän veroa tuloistaan kuin vähemmän tienaavat, ja kerrytetty varallisuus on erittäin kevyesti verotettua. Miljoonaomaisuuksiin kohdistuva pieni vero korjaisi hieman tätä vinoumaa, ja toisi samalla merkittävää lisärahoitusta suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Suomessa vaurain kymmenys väestöstä omistaa jo liki puolet (49,6 %) Suomen kotitalouksien nettovarallisuudesta. Vuonna 2016 osuus oli 46,8 prosenttia ja 2009 alle 44 prosenttia. Vähävaraisempi puolisko kotitalouksista omistaa vain 5,4 prosenttia kotitalouksien nettovarallisuudesta. Neljäsosalla kotitalouksista ei ole nettovarallisuutta juuri lainkaan.

Yksi yleisimmistä vastaväitteistä liittyy pelkoihin pääomapaosta: entä jos kaikki miljonäärit kaikkoavat maasta ja varat piilotetaan veroparatiiseihin? Veroratkaisuja ei kuitenkaan voida tehdä rikollisesti tai aggressiivisen verosuunnittelun kautta toimivien ihmisten käyttäytymisen ehdoilla. Hallitus on jo sitoutunut lisäämään resursseja verovälttelyn suitsimiseen ja miljonääriveron tuotot voisivat osaltaan rahoittaa verovälttelyn vastaisia toimia.

Nyt on oikea aika puuttua varallisuuserojen kasvuun. Vaikka miljonäärivero ei ratkaisisi täysin varallisuuden jatkuvaa kasautumista, on tähän kansainväliseen trendiin puuttuminen välttämätöntä. Taloudellinen eriarvoisuus tuottaa epävakautta ja turvattomuutta, ja me tarvitsemmekin laajan poliittisen työkalupakin eriarvoistavan kehityksen pysäyttämiseksi.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *