Vasemmisto haluaa uudistaa lapsilisät ja päivähoidon maksut


– Vasemmisto haluaa helposti saavutettavia palveluja ja parempaa toimeentuloa lapsiperheille. Lapset eivät voi odottaa parempia aikoja. Lapsiköyhyyden poistamisen aika on nyt.

Vasemmistoliiton mielestä yhteiskunnan on huomioitava perheiden moninaisuus: ydinperhe, hajaperhe, sateenkaariperhe, yksin- tai yhteishuoltajaperhe ja useamman sukupolven muodostama perhe. Lapsella on eron sattuessa oltava mahdollisuus olla kirjoilla kahdessa kodissa. Vasemmisto kannattaa adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville pareille ja sukupuolineutraaleja avioliitto- ja perhelakeja.

750 euron perusturvan ja lapsilisien puolesta

Vasemmisto vaatii lapsiköyhyyden poistamista. Yhtenäistetty 750 e/kk perusturva parantaisi toimeentuloa. Perusturvaan kuuluisivat mm. sairaus-, äitiys-, isyys ja vanhempainrahat sekä kotihoidontuki.

Lapsilisiin on indeksiin sitomisen lisäksi tehtävä tasokorotus ja pidennettävä niiden maksamista 18 ikävuoteen saakka. Lapsilisä ei saa pienentää toimeentulotukea, vaan siitä on tehtävä etuoikeutettu tulo. Lapsilisien leikkaukset edes hyvätuloisilta eivät toisi todellisia säästöjä, mutta lisäisivät byrokratiaa ja vaarantaisivat pohjoismaisen hyvinvointivaltion universalismin periaatteen.

Perheen ja työn yhteensovittaminen

Vasemmisto haluaa pidentää perhevapaita puoleentoista vuoteen 6+6+6-vanhempainvapaamallilla, joka antaa myös isille mahdollisuuden viettää enemmän aikaa lastensa kanssa. Jaksot on oltava mahdollista pitää lyhyemmissä pätkissä tai osittain yhtä aikaa vastasyntyneen lapsen hoidossa. Vanhemmuuden kustannukset on jaettava tasaisesti kaikkien työnantajien kesken, sen sijaan, että kustannukset painottuvat nuorten naisten työnantajille.

Työn jakaminen työaikaa lyhentämällä, tulotasoa laskematta, tuo lisää aikaa perheelle ja hyvinvoinnille. Työnantajan näkökulmasta joustava ja lyhyempi työpäivä lisää tehokkuutta ja työssä jaksamista. Kokeilussa oleva yrittäjien sijaispalvelu on vakinaistettava ja valtakunnallistettava, jotta yrittäjätkin voivat pitää perhevapaita ja tai hoitaa sairastunutta lastaan.

Lapsilla ja perheillä on oikeus hyviin julkisiin palveluihin

Kuntien perheille suuntaamien kotipalveluiden voimavaroja on lisättävä. Ennaltaehkäisevään perhe- ja nuorisotyöhön panostamalla vähennetään huostaanottojen määrää. Yksityisten, sijoittajien omistamien lastenkotien taloudelliseen voittoon tähtäävä toiminta on estettävä.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on säilytettävä. Pienituloisille päivähoidon tulee olla maksutonta ja keskituloisillekin nykyistä edullisempaa. Päivähoitomaksujen nollaluokkaa on laajennettava ja päivähoitomaksuja on porrastettava progressiivisemmin. Ajan myötä päivähoito tulee muuttaa maksuttomaksi opetuksen ja esiopetuksen tavoin.

Suomalaista peruskoulujärjestelmää ei saa romuttaa. On säädettävä päivähoidon ja peruskoulujen ylisuuria ryhmäkokoja pienentävä laki. Neuvoloiden, koulujen ja terveydenhuollon voimavaroja on lisättävä ja lakisääteisten palveluiden laiminlyönnit on sanktioitava.

Lisätietoja: Perhepoliittisen työryhmän pj. Pia Lohikoski
gsm. 050 362 9496

Vasemmistoliiton puoluehallituksen kannanotto 19.1.2011

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *