Suomen tulisi liittyä lentoveron edelläkävijämaiden joukkoon

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski vaatii Suomeen päästöpohjaista lentoveroa henkilö- ja tavarakuljetuksille. Lohikoski puhui lentoverokansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 12.2.2020.

Lohikosken mukaan on ilmaston kannalta kestämätöntä, että lentoliikenteen päästöt nauttivat verovapautta. Samalla lentoliikenteen määrien odotetaan kasvavan sekä Suomessa että globaalisti.

– Meidän täytyy kehittää keinoja lentoliikenteen kasvun hallintaan, jotta Suomi voi tehdä oman osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Lohikoski sanoo.

Suomalaiset lentävät asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten koko maailmassa. Lentäminen on globaalisti harvojen etuoikeus, sillä 80 prosenttia maailman väestöstä ei ole lentänyt koskaan.

Euroopassa kansallinen lentovero on käytössä Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa sekä Iso-Britanniassa, ja Hollantiin lentovero on tulossa 2021. Ruotsissa lentovero on jo omalta osaltaan vähentänyt lentämistä.

Lohikoski huomauttaa, että Suomi on asettanut itselleen tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuonna 2035.

– Suomen ilmastotavoite on näitä maita kunnianhimoisempi. Siksi Suomen tulisi liittyä edelläkävijämaiden joukkoon myös lentoveron osalta, esimerkiksi säätämällä Ruotsin tavoin kansallisen, matkustajakohtaisen lentoveron.

Lohikosken mukaan kansallinen lentovero loisi lisää painetta Euroopan laajuiselle lentoverolle. Kansallinen vero voitaisiin poistaa, kun Euroopan laajuinen vero tulee voimaan.

Esimerkiksi Ranska on ilmoittanut käyttävänsä kansallisen lentoveron tuotot julkisen liikenteen kehittämiseen.

– Tämä voisi olla hyvä idea myös Suomessa, Lohikoski sanoo.

Myös Suomen ympäristökeskus on nostanut esiin lentämisen verokäytäntöjen uudistamisen yhtenä keinona alan päästöjen vähentämiseksi.

Lohikoski tähdentää, että kaikki toimet on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

Lisätietoja

Kansanedustaja Pia Lohikoski

pia@pialohikoski.net

@plohikoski


Puhe vasemmistoliiton edustajana lentovero kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa:

Kiitos kansalaisaloitteen laatijoille Vasemmistoliiton puolesta

ja koko ilmastoliikkeelle kaikesta toiminnastanne.

Lentäminen on globaalisti harvojen etuoikeus ja 80 prosenttia maailman väestöstä ei ole lentänyt koskaan. Suomalaiset lentävät asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten koko maailmassa. 

Ilmastonmuutoksen kannalta on kestämätöntä, että lentoliikenne nauttii verovapautta aiheuttamistaan päästöistä.

Vasemmistoliitto kannattaa ensisijaisesti päästöpohjaista lentoveroa henkilö- ja tavarakuljetuksille. Lisäksi kannatamme kansainvälistä lentoveroa.

Lentoliikenteen määrän odotetaan kasvavan sekä Suomessa että globaalisti. Mikäli Suomi haluaa tehdä oman osamme ilmastonmuutoksen hillinnästä, meidän täytyy kehittää keinoja kasvun hillitsemiseen. 

Ruotsissa lentovero on omalta osaltaan vähentänyt lentämistä ja myös Suomen ympäristökeskus on nostanut esiin lentämisen verokäytäntöjen uudistamisen yhtenä keinona alan päästöjen vähentämiseksi

Euroopassa lentovero on käytössä Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa sekä Iso-Britanniassa. Hollantiin lentovero on tulossa 2021 tammikuussa. 

Suomen asettama hiilineutraaliustavoite (2035) on näitä maita kunnianhimoisempi, joten Suomen tulisi liittyä edelläkävijämaiden joukkoon.

Paras vaihtoehto lentoverolle olisi Euroopan laajuinen kerosiinivero, mutta prosessi on huomattavasti pidempi kuin kansallisen lentoveron asettaminen. 

Vasemmistoliitto näkee, että Suomen tulisi liittyä EU:n edelläkävijämaiden joukkoon ja esimerkiksi Ruotsin tavoin säätää kansallinen matkustajakohtainen lentovero. Näin voidaan luoda painetta Euroopan laajuiselle lentoverolle ja tämän tultua voimaan kansallinen vero voidaan poistaa.

Esimerkiksi Ranska on  ilmoittanut käyttävänsä lentoveron tuotot muun muassa julkisen liikenteen kehittämiseen – tämä voisi olla hyvä idea myös Suomessa. 

Kaikki toimet on Vasemmistoliiton mielestä tehtävä tietenkin sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *