Vasemmistoliiton puoluevaltuusto: Harrastusmahdollisuudet taataan konkreettisilla toimilla

Vasemmistoliitto sitoutuu lisäämään kulttuurin ja liikunnan harrastusmahdollisuuksia kaikissa Suomen kunnissa. Taidetta ja kulttuuria on voitava harrastaa asuinpaikasta, varallisuudesta, iästä ja taustasta riippumatta. Vasemmistoliitto vaatii nollatoleranssia kiusaamiselle ja syrjinnälle harrastustoiminnassa.

Ihmisten käytössä pitää olla maksuttomia julkisia tiloja. Kulttuuritoimintaa on oltava myös lähiöissä ja pienillä paikkakunnilla. Toimivat kirjastot yhdistävät kulttuuria eri muodoissaan ja niissä viihtyvät kaikenikäiset.
– Saavutettavuus koskee sekä järjestettyä että omaehtoista liikkumista. Siksi lasten ja nuorten liikuntavuorojen tulee olla kaikissa kunnissa maksuttomia Turun ja Oulun tapaan ja ne on jaettava sukupuolten kesken tasa-arvoisesti. Liikkumattomuus lisää hyvinvointivelkaa, Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski toteaa.Kaikki lapset ja nuoret eivät halua harrastaa tavoitteellista urheilua seurojen puitteessa. Siksi on tärkeää myös turvata vapaamuotoisempia pelailun ja ulkoilun mahdollisuuksia ja esimerkiksi kehittää ulkoilureittejä.

 

Kulttuurin ja liikunnan turvaamiseksi Vasemmistoliitto esittää:

 

  1. prosenttiperiaatetta, eli että prosentti kaikkien julkisten rakentamishankkeiden budjetista käytetään taiteeseen. Tämä pitää laajentaa koskemaan myös yksityisiä rakennuttajia.

 

  1. senioreille, työttömille, mielenterveyskuntoutujille ja pienituloisille edullisia kuntien liikuntapalveluja, muun muassa liikuntapasseja ja maksuttomia palveluita kuntien liikuntatiloissa

 

  1. Liikkuva koulu -konseptin ulottamista kaikkiin kuntiin – mallissa koulut toteuttavat liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan panostaen oppilaiden osallisuuteen, oppimiseen sekä istumisen vähentämiseen

 

  1. erityisesti lähikirjastojen lainaustoiminnan laajentamista esimerkiksi urheiluvälineistöön sekä kirjastojen kehittämistä moninaisen kulttuurin, sivistyksen, työskentelyn ja taiteen keskuksina.

 

Lisäksi Vasemmistoliitto vaatii, että kunnallisen nuorisotyön resurssit turvataan, jotta lasten ja nuorten pääsy kulttuurin, taiteen ja liikunnan pariin voidaan taata.

 

Vasemmistoliitto on #100ideaa-kampanjallaan kerännyt ideoita eri puolilta Suomea viihtyisämmän ja mukavamman kunnan rakentamiseksi. Puolue kerää edelleen ideoita paremman kunnan puolesta osoitteessa http://100ideaa.fi/ ja sosiaalisessa mediassa tunnisteella #100ideaa.

 

Lisätiedot:

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *